Фед няма нужда да вдига повече лихвите, смята Нобелов лауреат

Фед няма нужда да вдига повече лихвите, смята Нобелов лауреат

Носителят на Нобелова награда за икономика Кристофър Писаридис е на мнение, че няма нужда Федералният резерв на САЩ да продължава да повишава лихвените проценти през следващите месеци. Според него централните банкери трябва вместо това да си вземат почивка от битката с инфлацията, преде Си Ен Би Си.

Коментарите на Писаридис идват, след като данните през тази седмица показаха охлаждане на инфлацията в САЩ.

„Отнема време, за да се види пълния ефект (на вдигането на лихвите), така че като се има предвид, че инфлацията се движи в правилната посока и че лихвените проценти са високи, просто бих изчакал да видял какво ще се случи след това“, коментира пред Си Ен Би Си Писаридис, който е професор в Лондонското училище по икономика и политически науки.

„Не очаквам да се случи нещо, което да ги накара да искат да увеличат още лихвените проценти, но този път определено бих изчакал“, добави той.

Централната банка на САЩ запази основния си лихвен процент по заемите стабилен в целевия диапазон от 5% до 5,25% миналия месец, но на заседанието си централните банкери намекнаха за допълнително увеличение  с половин процентен пункт преди края на 2023 г.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл многократно повтори това послание, като каза на форум в края на юни, че очаква многобройни повишения на лихвените проценти, вероятно с агресивни темпове.

„Инфлацията намалява, пазарът на труда не е толкова стегнат, колкото беше, или поне не става по-стегнат, така че не мисля, че ще има инфлационен натиск, идващ от тази посока“, каза Писаридес.

„Като цяло, не мисля, че ще има нужда от по-нататъшни увеличения поне в Съединените щати. Европа може да е различна история, но САЩ не е“, добави икономистът.

„Имаме нужда от яснота“

Писаридис призна, че призивът му за пауза е в контраст с мнението на някои икономисти и инвеститори, но каза, че „това е нещото, което той би направил, ако заемаше съответната позиция“.

Инвеститорите оценяват на 92% вероятността за повишение с 25 базисни пункта в края на двудневната политическа среща на Фед на 26 юли, според инструмента Fedwatch на CME.

Запитан дали основната причина, поради която Фед може да обмисли по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, е да намали инфлацията към 2% по-скоро, отколкото по-късно, Писаридис отговори: „Възможно е, но виждате, че имаме нужда от повече търпение“.

Въпреки това Писаридес каза, че запазването на инфлацията на или около 3% - вместо целта на Фед от 2%, вероятно няма да причини проблеми за икономиката на САЩ, като добави, че това е „твърде малка разлика: в нивото на инфлация.

„Бъдете търпеливи. Бизнесът ще реагира по-добре, ако смята, че в крайна сметка ще стигнем до желаната стойност, и ще преследва по-дългосрочните си инвестиционни планове.“, каза икономистът.

„Имаме нужда от яснота. Те биха могли да кажат, че виждаме по-меко приземяване и виждаме забавяне в слизането до 2%, защото последното винаги е трудно, но се справяме добре досега и оставяме икономиката да поеме своя курс“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ