Goldman Sachs: ОПЕК няма да допусне цената на петрола Брент да падне под $80 за барел

 Goldman Sachs: ОПЕК няма да допусне цената на петрола Брент да падне под $80 за барел

Goldman Sachs: ОПЕК няма да допусне цената на петрола Брент да падне под $80 за барел

ОПЕК няма да допусне цената на петрола сорт Брент да падне под 80 долара за барел през 2024 г., смята анализатори на американската Goldman Sachs Group,  ръководен от Даан Струйвен,  съобщи MarketWatch.

"Смятаме, че ОПЕК чрез способността си да влияе върху цените ще осигури диапазон за Брент от 80-100 долара за барел, включително долната граница поради своята "пут опция" (OPEC put, възможност за постигане на желаните цени чрез ограничаване на производството - бел. ред.), а горната - поради свободния капацитет", пишат анализаторите.

В същото време, на фона на силното търсене, дефицитът на световния пазар ще бъде 700 000 барела дневно през следващата година спрямо 300 000 барела дневно през 2023 г., смятат от Goldman.

"По този начин очакваме, че дефицитът на петролния пазар, който сега е само малко по-висок от обичайното, въз основа на търговските резерви в страните от ОИСР, ще нарасне умерено, но производителите все още ще разполагат със сериозен резерв, за да потиснат шоковете, свързани с нарастването на този дефицит в краткосрочен план", заявиха анализаторите. - Благодарение на този резерв новият суперцикъл на петролния пазар се отлага, но не може да бъде напълно изключен, като се има предвид колко сериозни изглеждат дългосрочните фактори за бъдещите дефицити в предлагането," се казва още в анализа на Goldman Sachs Group.

"Като се има предвид нарастването на свободния капацитет, "опцията за продажба" на ОПЕК не изглежда толкова силна, колкото преди година, но смятаме, че ако цените се консолидират под 80 долара за барел, ОПЕК+ вероятно ще увеличи производството си по-бавно", заявиха от Goldman.

Освен това цените би трябвало да останат над 80 долара за барел поради "мекото приземяване" на световната икономика, при което основната инфлация се връща към целевите нива, без да се нанасят значителни вреди на пазара на труда или на търсенето на петрол. И накрая, ако цените се понижат, нетното търсене на петрол в САЩ ще нарасне, което също ще подкрепи котировките,  qсмятат анализаторите на банката.

Въпреки това цените не би трябвало да се фиксират над 100 долара за барел през 2024 г., не само поради свободния капацитет, но и поради използването на петролните резерви в Китай, казват анализаторите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ