Икономиката на Острова отчете ръст по-голям от очаквания през май

Икономиката на Острова отчете ръст по-голям от очаквания през май

Икономиката на Острова отчете ръст по-голям от очаквания през май

Икономиката на Обединеното кралство се възстанови през май след свиване през април и март, показват официални данни, цитирани от ВВС. БВП е нараснал с 0,5% през месеца, съобщи Службата за национална статистика (ONS), по-високо от очакванията на повечето анализатори очакваха.

Ръстът в строителната индустрия и значителното увеличение на новоназначените общопрактикуващи лекари са основните стимули през май, уточниха от Службата. Бизнесът повиши цените за крайните клиенти, вследствие на по-високите текущи разходи.

Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS, посочи, че икономиката на Обединеното кралство се е „възстановила“ с растеж в основните сектори, включително производство, услуги и строителство. „Здравето беше най-големият двигател, тъй като значително повече пациенти се обърнаха към общопрактикуващите лекари, въпреки тестовете и проследяването и програмите за ваксиниране, които затихват“, уточни той.

Морган добави, че автомобилният транспорт също е имал „натоварен“ май, както и туристическите агенции, които също регистрират скок в търсенето на резервации за летния сезон.

Статистическата служба наблюдава увеличение на цените на никел, кобалт, алуминий, стомана, хартия, риба и олио. И предприятията, и домакинствата са засегнати от растящите цени – най-високата скорост през последните 40 години, поради рекордно високите разходи за гориво и енергия.

Инфлацията в Обединеното кралство е 9,1% през май и се очаква да достигне до 11% по-късно тази година.

Новият канцлер Надхим Захауи изтъкна, че е „страхотно”да види икономиката да расте, но добави, че хората са „загрижени” от нарастващите цени. „Ние работим заедно с Bank of England, за да ограничим инфлацията и съм уверен, че можем да създадем по-силна икономика в Обединеното кралство“, заключи той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ