Инвестициите в имоти се забавят, наемането на офиси се възстановява

Инвестициите в имоти се забавят, наемането на офиси се възстановява

Инвестициите в имоти се забавят, наемането на офиси се възстановява

Наемането на офис площи плавно се възстановява след пандемията през първото полугодие на 2022 г. Те остават най-солидният инвестиционен актив, независимо от несигурността на пазара. Това показва проучване на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton. То сочи и раздвижване в сегмента на търговските площи, както и продължаващ интерес към придобиване и развитие на логистични проекти. “Сделките с офис площи доминират в Централна и Източна Европа през първата половина на годината, тъй като предлагат относителна стабилност”, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на Cushman & Wakefield за региона показват значителен превес на инвестиционните придобивания на офис проекти над останалите. През първото тримесечие на 2022 г. те са формирали почти 44% от общия обем на пазара при 36% за търговските площи и едва 13% дял на транзакциите с индустриални и логистични обекти. Общо инвестиционните придобивания за региона за периода възлизат на 2.8 млрд. евро.

“Важно е да се отбележи, че през последните тримесечия наблюдаваме все повече транзакции с готови портфолиа от имоти във всички сегменти на пазара. Това е резултат от консолидирането на собственост през предходните години, когато инвестиционната активност беше доминирана от сделки с единични активи”, подчерта Костов.

Купувачите се затрудняват във вземането на решение, което води до забавяне на инвестиционната активност в Централна и Източна Европа. Това е резултат от войната в Украйна, общата несигурност, както и от постепенното покачване на лихвите, обясниха от Cushman & Wakefield.  

Подобни процеси, макар и със закъснение, се очакват и в България. През първото тримесечие на 2022 г. българският пазар отбеляза относително слаба активност, като общият обем от сделки надмина леко 36 млн. евро. По-големите транзакции са в сегментите на офисните и търговските площи.

Най-отчетливият тренд е постепенното възстановяване на офис пазара, подкрепено от политиката на големи компании за връщане на служителите в офиса. През първото тримесечие на 2022 г. наемната активност в България отбеляза значителен ръст спрямо предходни години с подписани договори и подновявания на наеми за общо 44 032 кв. м. Най-голямата сделка за периода е подновяването на договора на Thermo Fisher за 9000 кв. м в Megapark с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton.

Този сегмент преминава през значима трансформация, свързана с налагането на хибридния модел на работа, оптимизирането на наетите площи и все по-силното навлизане на гъвкавите офис решения. „Наемателите са с много различен профил спрямо тези отпреди две години. Заради хибридния модел на работа търсят реорганизация на заеманите площи и все по-често – комбинация от стандартен офис и споделени работни пространства, което ги прави по-гъвкави”, обясни Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman&Wakefield Forton.

С оглед на тази тенденция очакванията на Cushman & Wakefield Forton са коуъркинг пространствата постепенно да станат задължителна част от микса от площи на големите офис проекти в София. Сега този тип площи в столицата наближават 50 000 кв. м. Най-новият проект е My Flex Coworking, който отвори на 2 400 кв. м в Megapark и се управлява от Cushman&Wakefield Forton. “Данните сочат, че заетостта на споделените офиси се върна на нивата от 2019 г., като средно за София тя е над 70%, а при големите оператори с площ от над 2000 кв. м – над 80%”, посочи Красимир Петров, Асет и пропърти мениджър в Cushman&Wakefield Forton. 

Променя се и профилът на наемателите на споделени офиси. Това вече не са предимно стартъпи или хора със свободни професии, но и конвенционални, установени или растящи компании. Друг актуален тренд на този пазар е, че расте средната продължителност на сключените договори. “Ако преди те се подписваха месец за месец, днес наемателите ангажират необходимото им пространство за половин, една, дори две години. В голяма степен това се дължи на стремежа на компаниите да си осигурят удобна за бизнес им предвидимост и да планират по-добре процесите”, добави Петров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ