Потребителското доверие във Финландия падна до рекорден минимум

Потребителското доверие във Финландия падна до рекорден минимум

Потребителското доверие във Финландия падна до рекорден минимум

Потребителското доверие във Финландия е спаднало до рекорден минимум през декември, тъй като домакинствата са все по-песимистични за състоянието на икономиката. Това показва проучване, проведено от националната статистическа служба на страната и цитирано от ДПА. 

Доверието в икономическото развитие сред бизнеса е останало стабилно в края на годината след понижение през предходните девет месеца, сочи отделно проучване на Конфедерацията на финландските производители - най-голямата работодателска организация в страната. Показателят се е задължал на ниво минус 8 пункта, колкото бе и през ноември.  

Потребителското доверие обаче се е понижило до минус 18,5 пункта през декември спрямо минус 16,9 пункта през ноември. Новата стойност е най-ниската, откакто през 1995 г. започва отчитане на показателя. 

Данните са събрани чрез анкета сред 1008 души, проведена между 1 и 15 декември. 

Влошени са и оценките на потребителите за личната им финансова ситуация. Има леко подобрение на очакванията за финландската икономика, макар те да остават много слаби. 

Плановете на домакинствата да харчат пари за стоки с дълготрайна употреба също са рекордно ниски, тъй като според хората периодът е изключително неблагоприятен за купуване а стоки, а тегленето на заеми също не изглежда примамливо. 

Проучването отчита и най-високите инфлационни оценки в историята на тази статистика, а инфлационните очаквания са се понижили леко. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ