Проучване: САЩ са най-протекционистката икономика в света

Проучване: САЩ са най-протекционистката икономика в света

Проучване: САЩ са най-протекционистката икономика в света

На фона на опасенията за проблеми с веригата на доставки и геополитическото напрежение, някои икономики предприеха стъпки към връщане на повече производство у дома и въвеждане на по-големи мита върху вноса от чужбина, пише VisualCapitalist.com

Тази графика от The Hinrich Foundation показва кои страни поддържат най-много вредни тарифи върху вноса, и кои най-малко. Тя е базирана на  Индекса за устойчива търговия за 2022 г., който The Hinrich Foundation изготви в сътрудничество с IMD World Competitiveness Center.

Митата могат да бъдат от полза за икономиката на дадена страна, защото са източник на държавни приходи и помагат за предотвратяване на „дъмпинг“ – процес, при който износителите определят по-ниски цени на продуктите за износа в чужбина в сравнение националните цени или на цени под разходите за производство. Чрез добавяне на данък към вносните стоки, митата могат да помогнат за подобряване на конкурентоспособността на местните продукти.

Данъците върху вносните стоки обаче могат да имат и недостатъци. Те са форма на търговски протекционизъм и могат да намалят икономическия растеж и производителността. Всъщност едно дългосрочно проучване установи, че увеличение от 3,6% на тарифната ставка е довело до спад от 0,4% в растежа на БВП пет години по-късно.

За целите на това прочуване, под вредни мита се разбират всички тарифи, които са дискриминиращи срещу чуждестранни търговски интереси. Това изключва онези мита, които са взети на база неоспорим мотив, като например санкции от Съвета за сигурност на ООН.

Според Индекса за устойчива търговия за 2022 г. САЩ са страната, въвела и поддържаща най-много „вредни мита“, като този резултат се дължи отчасти на търговската война между Вашингтон и Пекин, която започна през 2018 г. Някои китайски продукти са обект на мита от 25%, включително авточасти, мебели и полупроводници. Към август 2022 г. вносът на САЩ от Китай на тези силно обложени продукти бе с 22% под нивата преди началото търговската война. От друга страна, вносът в САЩ на китайски продукти, които не са обект на подобни тарифи, е с 50% по-висок.

Междувременно Китай отвърна със собствени мита срещу американски продукти. Въпреки това Китай има едва една шеста от вредните мита, които са в сила в САЩ, което нарежда азиатския гигант на седма позиция в класацията.

През последните няколко десетилетия присъединяването на страната към Световната търговска организация и намалените тарифни ставки допринесоха за превръщането й в най-големия търговски партньор в света.

Индия се нарежда на второ място след САЩ по брой „вредни мита“, като в Топ 5 се нареждат още Русия, Япония и Обединеното кралство. Пакистан е на шеста позиция, а челната десетка се допълва от Австралия, Индонезия и Виетнам.

В другия край на скалата е Хонконг, като специалният административен регион поддържа ясна политика за свободна търговия. Това е единствената икономика, включена в индекса, при която не се наблюдават вредни мита.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ