Важни новини задържаха курса на еврото

Важни новини задържаха курса на еврото

Важни новини задържаха курса на еврото

Валутният пазар премина под знака на привидната стабилност през миналата седмица и дори важните новини за заетостта в САЩ не дадоха нова посока на търговията в петък.

Еврото се търгуваше близо до нивото от 1.1250 долара в края на европейската сесия - много близо до равнището на приключване седмица по-рано. Инвеститорите не бяха сигурни как да изтълкуват новините за спад на безработицата и умерено повишение на броя на новите работни места в САЩ.

Данните не бяха толкова лоши, че да доведат до продажби на долари в очакване на отлагането на повишаване на лихвите, нито дадоха причина да се очаква, че Федералният резерв ще бърза с оттеглянето на паричните стимули.

Първоначалната реакция след новините, обаче, беше на страната на единната валута и потвърждава тезата за запазване на растежа на еврото в близките седмици. Инвеститорите поставиха на втори план икономическите новини и поскъпването на еврото до 1.14 долара стана факт въпреки по-слабите данни от Европа.

Коментарът на председателя на Федералния резерв за високите цени на акциите обърка за малко инвестиционната общност. Това можеше да се тълкува и като сигнал, че е необходимо да се ограничават стимулите, за да не доведат до балон на финансовите активи. Покупките на долари бяха по забележими ден след заявлението на Джанет Йелън, което съвпадна с парламентарните избори във Великобритания. Вероятно това повлияя в по-силна степен на валутния пазар, тъй като несигурността преди изборите натежа върху паунда и косвено се пренесе върху еврото в четвъртък.

Британската лира отчете силно повишение след публикуването на резултатите от изборите и вероятно ще продължи да расте, тъй като в страната ще се върнат част от 300 млрд. долара, които я напуснаха от началото на годината. Фокусът при еврото ще е насочен към поредните срещи на кредиторите с Гърция в началото на следващата седмица, но ефектът върху пазара ще е краткотраен.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ