Доларът скочи след изненадващия ход на японските банкери

Доларът скочи след изненадващия ход на японските банкери

Доларът скочи след изненадващия ход на японските банкери

Еврото поскъпваше през голяма част от изминалата седмица, като достигна 1.0950 долара в четвъртък. Ръстът от един цент и половина е по-скоро следствие на обичайната търговия в много тесния диапазон през последните два месеца, отколкото някаква нова тенденция.

Инвеститорите изчакваха Федералния резерв на САЩ да даде знак, че ще забави повишаването на лихвите в отговор на борсовата турбуленция напоследък. Централните банкери обаче не бяха достатъчно агресивни, за да променят сериозно валутния курс и реакцията на пазара се оказа сравнително слаба.

Федералният резерв следи внимателно ситуацията на пазарите, включително и поради икономическата слабост, като е възможно да отложи за известно време повишаването на лихвите. Това обаче е отчетено от дълго време на пазарите, а изненадата дойде от страна на японската централна банка. Йената падна силно, когато централната банка съобщи, че ще подходи по същия начин като европейските си колеги, които свалиха лихвите до отрицателни равнища в Швейцария и Скандинавските страни. Разпродажбите на йени доведоха до спад и на еврото. Разликата между лихвите в отделните страни се харесва на инвеститорите, защото им позволява да следват по-продължителни движения, както стана през миналата година с поевтиняването на еврото. Много е вероятно на дневен ред да стои обезценката на японската йена, докато еврото и долара продължават да се търгуват в тесните граници между 1.05 и 1.10 EUR/USD.

Сред икономическите новини, които се отразиха на пазара, трябва да се отчете рязкото намаление на поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ, което показва слабостта на индустрията в страната и негативните ефекти от скъпия долар. Първите данни за БВП през четвъртото тримесечие също показаха по-нисък растеж от прогнозите, но това не попречи на курса за слезе до 1.0840 EUR/USD в края на европейската сесия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември