Еврото не показва притеснения за нова криза

Еврото не показва притеснения за нова криза

Еврото не показва притеснения за нова криза

Валутният пазар не следваше динамиката на търговията с акции и суровини, които през изминалата седмица показаха, че инвеститорите са изключително изнервени.

Сривът на фондовия пазар в Китай и големите разпродажби в САЩ и Европа, прекъсвани от временни покачвания, не стимулираха покупките на долари. Това се разминава с възприятието, че щатската валута е убежище при криза и по-скоро дава знак за временния характер на борсовата корекция.

Еврото се повиши до 1.0950 долара в края на европейската сесия в петък. От началото на декември нивото от 1.10 EUR/USD е сериозна пречка за поскъпване на валутата.

Икономическите новини раздвижиха пазара през втората половина на седмицата. Точката на обръщане за долара, който поскъпваше постепенно през първите два дни от седмицата, се оказаха изненадващо по-добрите данни за външната търговия на Китай.

Продажбите на долари бяха стимулирани и от по-слабите резултати за търговията на дребно в САЩ и намалението на индустриалното производство за пореден месец. Спадът на петрола и отражението на ниската цена върху промишлеността в страната е значително, като ползите от евтините горива в момента отстъпват на негативните ефекти върху индустрията.

Най-внимателно следеното събитие от Европа стана заседанието на централната банка на Великобритания. Въпреки че очакванията да не се променя лихвата станаха факт, негативните коментари за икономиката натежаха още повече на британския паунд, който е на най-ниските си нива спрямо долара за последните пет години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ