Щатските акции отново на рекордни равнища

Щатските акции отново на рекордни равнища

Щатските акции отново на рекордни равнища

Американските индекси скочиха през миналата седмица до най-високите си исторически нива. Те бяха последвани от още по-силния ръст на акциите в Европа.

Позитивни икономически новини движеха пазарите нагоре. За САЩ това се оказаха изненадващия ръст на продажбите на нови жилища, което показва значителния интерес на населението към алтернативни инвестиции, както и ръста на спестявания в страната. Покачването на строителството е добра новина за икономиката и подкрепи поскъпването на всички сектори. Петролът скочи над равнището от 50 долара за барел след намалението на запасите в САЩ през седмицата. Ръстът не беше значителен и акциите на големите петролни компании не отчетоха съществено повишение.

Много по-добре се представиха банковите книжа и акциите на технологичните компании. Apple отново се търгуваше на равнището от 100 долара след повече от 5% ръст за седмицата. Силно повишение отчете HP след публикуване на отчета си за изминалото тримесечие. Инвеститорите харесаха и дългосрочната стратегия за развитие на компанията, с което акциите й натрупаха 13% ръст за седмицата.

Ръстовете на индексите във Франция и Германия надхвърлиха по 4% през седмицата. Всичките компоненти на германския DAX 30 приключиха с повишение за този период, благодарение на позитивните очаквания за икономиката.

Банките в Европа се представяха добре и след сравнително бързото и без излишен драматизъм споразумение с Гърция за осигуряване на финансиране. Финансовите министри на ЕС и МВФ се договориха да отпуснат заем на стойност от 10 млрд. евро. Б

ританските книжа отчетоха по-нисък ръст спрямо останалите големи пазари в Европа. Позитивните настроения за британския пазар идват при новини за неуспех на предстоящия референдум за напускане на ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ