Beck’s заложи на иновативния маркетинг

Beck’s заложи на иновативния маркетинг

С навлизането на “социалния” интернет, новите технологии и по-специално мобилните приложения, подходът за комуникация с потребителите през последните няколко години рязко се промени. Освен качествaтa на продукта, за трайното привличане на един клиент, днес е важно създаването на емоционална връзка с него. Пример за безпрецедентно технологично изграждане на такава връзка с потребителите чрез свързването на офлайн и виртуалния свят в една нова, по-мащабна реалност, e нашумялата напоследък технология augmented reality (AR) или „разширена реалност”.

Последните две години технологията събира сериозни поддръжници сред рекламните и маркетинг специалисти по цял свят. Тя се използва не само за да забавлява, но и да образова и информира потребителя за допълнителни качества на даден продукт, “невидими с просто око”.

Разширената реалност работи, когато към истински обекти, които са заснети през камерата на компютър или смарт телефон, се добави дигитално съдържание. По този начин обикновеният потребител, забавлявайки се, вижда обекта под един „нов ъгъл”. Най-популярна в разширената реалност до момента е холандската компания Layar, която първа внедри AR браузър за телефони.

И докато в света индустрията вече има стабилен опит в използването на AR технологии, в България опитите за провеждане на подобни кампании са все още твърде плахи. Сред първите в прилагането на атрактивната технология у нас е немската марка бира Beck’s. В крак с времето и в синхрон с иновативния си дух, марката разработи специално за своите фенове лимитирана серия от промо етикети върху бутилките Beck’s 50 cl. На задния етикет е отпечатан специален маркер с изобразени слушалки, който трябва да се постави на фокус пред уеб камерата на компютър или смарт телефон с операционна система Android. Това може да се случи единствено след като посетите сайта на Beck’s www.becks.bg и насочите маркера към камерата или си свалите специалното приложение на играта за Android. Успешното разпознаване на маркера стартира 3D анимация. Едновременно с това се разчита кодът за участие в играта за голямата награда от Beck’s – билет за музикалния фестивал Spirit of Burgas, на който марката е партньор за втора поредна година.

„Спряхме се на тази технология, защото тя предоставя на почитателите на марка Beck’s едно наистина ново и пълно изживяване - научават информация за марката и печелят награди, по един изключително приятен и забавен за тях начин”, споделя Василена Даскалова, бранд мениджър на Beck’s в Каменица АД.

Да залага на иновативните технологии е традиция за Beck’s. Марката беше сред първите в България, които въведоха използването на QR (quick response) код в рекламните кампании за своите потребители. Интегрирането на AR технологията в новите етикети на Beck’s е естествено продължение на философията на марката да предлага на своите фенове високотехнологични решения, които гарантират вдъхновяващи за тях емоции.

Автори на технологичните идеи за Вeck’s e рекламната агенция на марката в България Lowe Swing Communications.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ