Технологичната Студена война между САЩ и Китай удари военните и AI амбиции на Пекин

Технологичната Студена война между САЩ и Китай удари военните и AI амбиции на Пекин

Технологичната Студена война между САЩ и Китай удари военните и AI амбиции на Пекин

През октомври 2022 г. китайският гигант за електронна търговия Alibaba разкри нова мощна система за облачни изчисления, предназначена за проекти с изкуствен интелект. Тя се използва от облачните клиенти на Alibaba за обучение на алгоритми за задачи като диалог с чатбот и видео анализ и е изградена с помощта на стотици чипове от американските компании Intel и Nvidia. Почти незабавно след това САЩ обявиха нови ограничения за износ, които ще направят бъдещи проекти като този малко вероятни. Разпоредбите на администрацията на Байдън забраняват на компаниите да изнасят усъвършенствани чипове, необходими за обучение или изпълнение на най-мощните AI алгоритми в Китай.

Големите технологични компании в Китай – както и в САЩ – направиха големите AI модели все по-важни за приложенията си, включително търсене в мрежата, препоръчване на продукти, превод и анализ на език, разпознаване на изображения и видео и автономно шофиране. Същият напредък на изкуствения интелект се очаква да трансформира военната технология през идните години и да оформи начина, по който САЩ и Китай се сблъскват с въпроси като инвазията на Русия в Украйна и претенциите на Тайван за независимост.

Изпреварващият ход на Вашингтон

На 7 октомври 2022 г. администрацията на Байдън наложи широкообхватен набор от ограничителни мерки върху износа, който включва мерки за забраната на достъпа на Китай до определени полупроводникови чипове и оборудване за производство на чипове. Съгласно правилата американските компании трябва да спрат да доставят на китайските производители на чипове оборудване, чрез което може да произвеждат относително усъвършенствани модели, освен ако първо не получат лиценз.

Новите разпоредби също добавят контрол върху някои полупроводникови производствени артикули и транзакции за специфични крайни употреби на някои интегрални схеми или чипове. САЩ също искат да увеличат своя контрол върху износа, за да включат полупроводникови продукти и софтуер, технологии и други неща, използвани за разработване и производство на интегрални схеми. Като допълнително ограничение на гражданите на САЩ и притежателите на зелена карта също ще бъде забранено да работят по определени технологии за китайски компании и организации. Обширните нови рестрикции са предназначени да държат AI индустрията на страната в технологичните тъмни векове, докато САЩ и други западни страни напредват. Ограниченията също така блокират износа на оборудване за производство на чипове и софтуер за проектиране и забраняват на водещите световни фабрики за силиций, включително тайванската TSMC и южнокорейската Samsung, да произвеждат модерни чипове за китайски компании.

Китайските гиганти нямат отговор на санкциите

ByteDance, китайската компания зад социалната медия TikTok и нейната алтернатива в Китай, Douyin, разчита на хардуера на Nvidia, за да обучат своите алгоритми за препоръки. Няколко китайски компании, включително Alibaba и Baidu, разработват силициеви чипове, предназначени да се конкурират с тези на Nvidia и AMD, но всички те изискват производство извън Китай, което сега е забранено.

Правилата, някои от които влизат в сила незабавно, се основават на ограниченията, изпратени в писма по-рано тази година до водещите производители на подобна технология като KLA, Lam Research и Applied Materials, изискващи от тях да спрат доставките на оборудване до фабрики, изцяло притежавани от Китай, и произвеждащи модерни логически чипове.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че контролът върху износа „ограничава способността на Китай да получава усъвършенствани изчислителни чипове, да разработва и поддържа суперкомпютри и да произвежда усъвършенствани полупроводници“. Откъсването от американски чипове може значително да забави китайските AI проекти. Водещият местен производител на чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), произвежда чипове, които изостават с няколко поколения от тези на TSMC, Samsung и Intel.

Отвъд пределите на стандартните ограничения

Забраната за чипове е своеобразна мащабна ескалация на набиращото от няколко години скорост търговско и геополитическо напрежение между САЩ и Китай. Санкциите са важни както за веригите за доставка на технологии, така и за бъдещото развитие, но в по-широк план за отношенията на САЩ с Китай.

Международната изследователска фирма GlobalData заяви, че стъпката от страна на САЩ „надхвърля полупроводниковата индустрия“ и реално е заявка за лидерството на световната икономика. „Става въпрос за доминирането на изкуствения интелект“, изтъква компанията в свой анализ, „което е в основата на това, което мнозина наричат петата индустриална революция, и в крайна сметка за глобалното икономическо лидерство през следващите няколко десетилетия.“

Въпреки че имат още една година, за да се съобразят с ограниченията, производителите на полупроводници в Азия като водещата на пазара тайванска компания TSMC, SK Hynix и Samsung също са застрашени от тях. Много от азиатско-тихоокеанските технологични лидери имат финансовата сила да поемат удара поне през следващите 12 месеца, но в по-дългосрочен план последиците от рейтинга са очевидно отрицателни. Един доставчик на оборудване, Applied Materials, посочи, че експортните ограничения ще му попречат да реализира продажби от около 400 милиона долара през четвъртото тримесечие.

Действията на САЩ се възползват от продължилия десетилетие бум на изкуствения интелект, при който новите пробиви са съчетани с напредъка в изчислителната мощ. Пионерските нови проекти често включват алгоритми за машинно обучение, обучени на суперкомпютри със стотици или хиляди графични процесори, чипове, първоначално предназначени за игри, но също така идеални за изпълнение на необходимите математически операции. Това оставя китайските AI амбиции силно зависими от американския хардуер.

Nvidia има много клиенти в Китай, но в момента не продава в Русия. Компанията каза, че новите мерки са засегнали бизнес, който е генерирал около 400 милиона долара приходи през последното си фискално тримесечие. AMD посочи, че мерките изглежда засягат продажбите на един от нейните графични процесори от висок клас в Китай и Русия. Компанията не вярва, че ограниченията ще имат съществен ефект върху нейния бизнес.

Съществува ли алтернативата Made in China?

Новите експортни ограничения допринасят за постоянния спад в отношенията между САЩ и Китай през последните години, въпреки десетилетията на технологична взаимозависимост, по време на които китайското производство се превърна в основата на американската технологична индустрия. През последните години правителството на САЩ се опита да поеме по-активна роля в стимулирането на местната AI индустрия и производството на чипове поради повишеното чувство за конкуренция с Китай. Азиатският гигант консумира повече от три четвърти от полупроводниците, продавани в световен мащаб, но произвежда само около 15% от световното производство. Експертите казват, че собствените производители на оборудване в Китай към момента изостават четири до пет години зад задграничните си колеги, което ги прави неподходящи като незабавни заместители на оборудване, изгубено от американски доставчици като KLA Corp, Applied Materials и Lam Research.

Boston Consulting Group изчисли през 2021 г., че една страна ще се нуждае от поне 1 трилион долара допълнителни първоначални инвестиции, за да изгради напълно самостоятелни местни вериги за доставка на чипове. Новите ограничения може да насърчат китайските производители на чипове да се опитат да произвеждат усъвършенствани чипове, като използват креативни инженерни решения с по-стари технологии, които не са предмет на санкциите.

Значението на технологичната самодостатъчност, което вече беше приоритет за Си през последното десетилетие, изплува като тема на тазгодишния конгрес, като Си Дзинпин подчерта враждебността на чуждестранните съперници. Експерти обаче казаха, че Пекин може да има малко начини да принуди Вашингтон да се върне на масата. Продължаващият конгрес означава, че реакцията на Пекин е била приглушена, но за мнозина възможностите на Китай са ограничени отвъд реципрочно ограничаване на достъпа на САЩ до важните редки земни метали, които Китай контролира. Това е така, тъй като много привидно очевидни действия, като атака срещу гиганти като Apple, също биха нанесли много щети на самата китайска икономика. Санкции срещу Boeing например биха имали смисъл, но те вече са предмет на такива. Друга област, която евентуално може да се превърне в сериозно конфликтно поле, са редките земни метали.

Юмрук в кадифена ръкавица

Капацитетът на всяка китайска компания да бъде в крак с напредъка в производството на чипове е ограничен от липсата на достъп до водещи машини за ултравиолетова литография, необходими за производството на чипове с компоненти, по-малки от тези на 7-нанометровото поколение. Единственият друг производител - базираната в Холандия ASML - блокира износа за Китай по искане на правителството на САЩ. ASML, холандски производител на инструменти за производство на полупроводници от висок клас, който има офиси в САЩ и много служители в страната, незабавно инструктира своя персонал отвъд Океана да замрази взаимодействието си с китайски клиенти.

Новите санкции помагат за създаването на допълнителни разделения между Съединените щати, техните съюзници и останалия свят. В производството, например, САЩ вече могат да налагат волята си на страни, които смятат за съюзници – като многобройните предприятия в ЕС, Япония и Южна Корея, участващи в тези индустрии. Съществува въпросът дали САЩ ще поемат чрез заплахата от санкции към ефективен суверенитет върху производствения капацитет и пазарите на други страни. Как САЩ възнамеряват да държат ЕС, както и неговите съюзници в Далечния изток под своя „закрила“, остава да видим. В момента това се урежда чрез санкции за продукти и разработки, както и размяна на „заплахи“ към Китай и Русия.

До известна степен това е дипломация от позицията на силата. Тя също така създава регионални разделения, което може да бъде нарастващ проблем в Азия. Китай, Япония и Южна Корея са част от блока за свободна търговия – тези санкции възпрепятстват това, което беше внимателно изработен, взаимноизгоден и глобално мощен търговски съюз. Ако международната договореност бъде премахната поради санкциите на САЩ, може да започнат да се появяват разделения в отношенията на Япония и Южна Корея с Вашингтон, тъй като те ще изискват някаква форма на компенсация. Въпреки че това може да е проблем, с който трябва да се справят бъдещите американски администрации, днешната реалност е, че САЩ създават подход „Ние срещу тях“ към глобалната търговия и че Китай определено е изправен до стената, което може да предизвика агресивен отговор от страна на Пекин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ