Alibaba пусна два нови модела с изкуствен интелект

Alibaba пусна два нови модела с изкуствен интелект

Alibaba пусна два нови модела с изкуствен интелект


Alibaba пусна в петък два нови модела с изкуствен интелект . Това са  Qwen-VL и Qwen-VL-Chat - за които компанията твърди, че могат да разбират изображения и да водят по-сложни разговори, съобщава CNBC.

Един от примерите, които Alibaba дава, е болничен знак. Qwen-VL-Chat може да отговаря на въпроси за това на кой етаж от сградата се намира определена болница.Alibaba пусна в петък нов модел на изкуствен интелект, за който компанията твърди, че може да разбира изображения и да провежда по-сложни разговори от предишните продукти на компанията, тъй като глобалната надпревара за лидерство в технологията се разгорещява.

Китайският технологичен гигант заяви, че двата му нови модела, Qwen-VL и Qwen-VL-Chat, ще бъдат с отворен код - което означава, че изследователи, учени и компании по целия свят могат да ги използват за създаване на собствени приложения за изкуствен интелект, без да е необходимо да обучават собствени системи, като по този начин спестяват време и средства.

Alibaba заяви, че Qwen-VL може да отговаря на отворени запитвания, свързани с различни изображения, и да генерира надписи към снимки.

Междувременно Qwen-VL-Chat се грижи за по-"сложно взаимодействие", според Alibaba, като например сравняване на множество входящи изображения и отговаряне на няколко кръга от въпроси. Според Alibaba някои задачи, които Qwen-VL-Chat може да изпълнява, включват писане на истории и създаване на изображения въз основа на снимки, които потребителят въвежда, както и решаване на математически уравнения, показани на снимка.

Един от примерите, които Alibaba дава, е за въвеждане на болничен знак на китайски език. ИИ може да отговаря на въпроси за местоположението на определени болнични отделения, като интерпретира изображението на знака.

Досега голяма част от генеративните изкуствени интелекти - когато технологията генерира отговори въз основа на човешки входни данни - бяха съсредоточени върху отговорите на текст. Последната версия на ChatGPT на OpenAI също има възможност да разбира изображения и да отговаря с текст, подобно на Qwen-VL-Chat.

Двата последни модела на Alibaba са изградени на базата на големия езиков модел на компанията, наречен Tongyi Qianwen, пуснат по-рано тази година. LLM е модел на изкуствен интелект, обучен върху огромни количества данни и е в основата на приложенията за чатботове.

Този месец компанията със седалище в Ханджоу предостави два други модела на ИИ. Макар да не носи на Alibaba никакви лицензионни такси, разпространението на отворения код ще помогне на компанията да получи повече потребители за своя модел на ИИ - в момент, когато подразделението на фирмата за облачни услуги се стреми да поднови растежа си, тъй като се подготвя да стане публично.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ