Екологични организации заведоха иск срещу KLM

Екологични организации заведоха иск срещу KLM

Екологични организации заведоха иск срещу KLM

Три екологичните организации заведоха съдебно дело срещу KLM с аргумента, че превозвачът отказва да премахне „подвеждащи“ твърдения в рекламата си. Това съобщи POLITICO.

Холандските активисти Fossielvrij NL, подкрепени от ClientEarth и Reclame Fossielvrij, подадоха тази сутрин иск в Окръжния съд на Амстердам, в който заявяват, че кампанията „Лети отговорно“ на KLM нарушава правата на потребителите в ЕС, като твърди, че полети ѝ не задълбочават климатичната криза. В иска също се твърди, че маркетингът на схемата за компенсиране на CO2ZERO , чрез която клиентите могат да правят дарения за програми за залесяване и устойчиви авиационни горива, е незаконен, както и продажбата на полетите с отстъпка Real Deal, рекламирана през май като „бонус за устойчиво гориво”.

В доклад с доказателства, приложен към иска, активистите посочват, че авиокомпанията не може легитимно да твърди, че дарените средства действително компенсират въздействието на дейността им върху климата.

KLM е първият атакуван авиопревозвач, след съдебните дела, заведени срещу някои брандове от сферата на енергетиката, облеклото и храните. Тя бе предупредена за съдебните действия на еколозите с писмо, изпратено до общото събрание на компанията миналия месец.

„Ние предупредихме, че ако KLM не спре подвеждащата си реклама, ще се видим в съда“, подчерта Хиске Артс, активист във Fossielvrij NL.

KLM отказа коментар за вестника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ