"Рапсодия в синьо" на четири рояла за пръв път в света

Рапсодия в синьо на четири рояла за пръв път в света

"Рапсодия в синьо" на четири рояла за пръв път в света

„Рапсодия в синьо” от Гершуин ще звучи на четири рояла за първи път в света на 18 юни в зала 1 на НДК, на концерта „Джазът среща класиката” в рамките на 20-ия Салон на изкуствата. Това съобщиха музикантите Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски-син, Живко Петров, цитирани от БТА.

Иван Янъков е инициатор на проекта, продуциран от НДК. Идеята му хрумнала през ноември, разговарял с всеки от своите колеги и приятели и те били въодушевени. На сцената с четиримата пианисти ще бъдат Борис Таслев - контрабас, и Димитър Семов - ударни.

„Замислих се, че пианото е единственият инструмент, на който можем да свирим много ноти едновременно, а какво става, ако се свири с 40 пръста - може да се постигне оркестров ефект”, отбеляза Янъков.

В програмата са включени пиеси от Гершуин, Равел, Пиацола, Григ, Рахманинов - всички със специални аранжименти за случая. „Непокътната” е само много рядко изпълнявана творба на Бах, която ще представят музикантите. „Всъщност и тя не е оригинал, защото е била написана от Вивалди за четири цигулки”, коментира Иван Янъков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ