7 типа личности, които са задължителна част от екипа ви

7 типа личности, които са задължителна част от екипа ви

Колкото и приятно да звучи популярното твърдение, че „няма такова нещо като глупав въпрос“ (особено ако именно вие сте задали глупав въпрос), то не винаги е вярно. Приемете го. Всички сме чували предостатъчно (и имам предвид наистина много) тъпи въпроси и, за жалост, те обикновено идват от глупави хора, които не са непременно „ужасни в живота“, но може би страдат от моментна липса на мозъчна активност (и на мен ми се е случвало).

Ако се вгледате в начина, по който действат ефективните (разбирайте, умните) лидери, ще забележите, че те се обграждат с личности, които са по-умни от тях. Така се налага, защото в противен случай не биха могли да се развиват като водачи, а растежът определящ за лидерството. Умните водачи са достатъчно скромни, за да знаят, че не знаят всичко, затова разчитат на експерти, които са наясно с различните теми и области. Всъщност скорошно проучване на Harvard Business Review сочи, че лидерите, които подценяват себе си, са по-ефективни от онези, които имат висока самооценка.

За да повишите нивото си на „умност“ и да се развиете като човек и лидер, трябва задължително да съставите екип, в който присъстват тези 7 типа личности:

1. Опакият

Този тип хора обичат да вървят наляво, когато всички останали са тръгнали надясно. Те предизвикват установения ред, защото не са доволни от „приемливото“. Винаги търсят начин да променят разбирането за „правилно“, като едновременно с това предизвикват и вашия начина на мислене.

2. Любопиткото

Били ли сте някога около човек, който задава въпроси спонтанно? Любопитството е пътят към великите прозрения и самопознанието. Признавам, че понякога се дразня от хората, които задават въпрос след въпрос (което е доста иронично, предвид факта, че обучавам високопоставени мениджъри), но единствената причина за това е, че ме изпреварват.

3. Критикът

Да ни гледат под социален микроскоп не е никак забавно. Много по-лесно е да работим с ведри хора, които ни се възхищават и не поставят под съмнение всяко наше мнение. Те обаче никога не предизвикват начина ни на мислене. Въпреки че рязкостта и хапливостта са също толкова приветливи, колкото букет увехнали рози, критиката е ефективен инструмент за стимулиране на самопознанието. В крайна сметка никой не би искал да бъде „онзи“.

4. Откровеният

Прямотата е близка до критичността. Необходим е кураж, за да изразите мнението си. А и ако не го правите, как иначе ще докажете, че сте стойностен лидер? Или приятел? Или колега? Или брат/сестра? Може би не ви е приятно някой да ви казва, че дъхът ви мирише на чифт стари чорапи или че последната ви презентация заслужава 5 от 10 точки, но искрените колеги ще ви кажат суровата истина в очите, предоставяйки ви възможност да се вгледате в себе си и да се самоусъвършенствате (и да си купите лютиви дъвки).

5. Съревноваващият се

Другарската конкуренция не е убила никого. Всъщност именно тя стои в основата на предприемачеството. Без конкуренти, които да предизвикват стратегиите, целите, продуктите или услугите ви, самодоволството по всяка вероятност ще отрови бизнеса ви. Ако се обградите с любители на съревнованията, те ще изискват от вас – и ще ви мотивират – да давате най-доброто от себе си.

6. Довереникът

Това е човек, на когото се възхищавате и когото цените, модел за представата ви за „правилно“. Водачите се нуждаят от довереници. Лидерството е самотно без човек, с когото да обсъждате идеи и който да ви дава обратна връзка. Доверениците ви осигуряват пространство, в което да споделяте прозренията си да гледате на нещата от различни ъгли.

7. Сътрудникът

Екстровертите обикновено са по-склонни към съвместна работа, защото черпят енергия от общуването с околните. Намиращи се в другата част на спектъра, не че интровертите не обичат да комуникират, но те черпят сили от уединението. Независимо към коя от двете категории спадате, винаги има какво да извлечете от хората, които с радост си сътрудничат и споделят идеи с вас. Все пак винаги има от кого какво да научите.

Ако искате да оптимизирате личната си ефективност, заобиколете се както със сходни, така и с различни личности. Едва когато разполагате с всички мнения, можете да вземете информирано решение.

Джеф Бос, предприемач, писател и оратор, за Entrepreneur.com


 


 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ