Рени Миткова: Винаги плащаш, без изключение

Рени Миткова: Винаги плащаш, без изключение

Рени Миткова: Винаги плащаш, без изключение

С 20-годишен управленски опит в консултантския и финансовия сектор, Рени Миткова пише първата си книга „Винаги плащаш” (Издателство Труд; 2022) с идеята да е наръчник за професионалисти, които искат да израснат като мениджъри. Когато застава над клавиатурата в началото на Ковид-пандемията няма идея за заглавието, нито има намерение да споделя за личния си живот. Но кой обича да чете само суха теория? И така, опитвайки се да оживи опита си в прозрения и съвети създава 310 страници четиво затова как се изгражда лидерство в България. Ако обичате пътешествията, тя ще ви отведе до екзотични дестинации и световни столици. Ако се колебаете между това да се посветите на кариерата си или да създадете семейство, ще ви покаже как можете да имате и двете – и заедно с това да търсите нови хоризонти за покоряване. Ако търсите съвет от експерт по лични финанси или от жена, която през целия си професионален път успешно преодолява най-различни предизвикателства, то ще може да прочетете от първа ръка и за всичко това. Накратко, книгата е за всеки, който си задава въпроса „Кой съм аз?” и иска да намери отговор, който ще го направи щастлив и удовлетворен.

- Зад всеки успял мъж стои една силна жена, зад вашия лидерски стил и постижения стои баба ви, която ви е отгледала строго и с ограничения. Приемате ли тази аналогия?

- Баба Минка беше невероятен човек. Израснала в нищета, тя ме възпита да ценя и малкото, което имам и да вярвам, че мога да се справя с всичко, което ще ми предложи живота. Направи от мен силна жена, такава, каквото беше и тя самата. И да, до голяма степен формира лидерския ми стил, поне в началото на кариерата ми.

Въпреки, че „първите седем“ те определят много, то вярвам, че винаги има място за развитие, за учене, за самоусъвършенстване. Ако в някакъв момент решиш, като човек или като компания, че вече знаеш и си постигнал всичко, автоматично ставаш нерелевантен. Затова и според мен лидерският стил на всеки мениджър е комплекс от опита и знанията му; той се изгражда във времето, с желанието да подобряваш и променяш както средата, така и себе си като личност.

- Какъв съвет бихте дала на младите хора, които тепърва започват своя професионален път?

- Да се опитат не просто да си намерят работа, а призвание. Място, където не само ще получават заплата, но и ще могат да се развиват, ще споделят ценности и визия, ще бъдат с хора, с които са на една страница за живота. И ако не успеят от първи път, то да не спират да търсят и експериментират, да не се задоволяват с посредствеността, а да искат да учат и постигат повече и повече. Това, което ми е помогнало най-много, е любопитството, както към мен самата, да не спирам да изследвам кое е това, което ме пали и зарежда, кое е това, което ме движи напред, така и към работата ми – мога ли да направя нещата по-добре и по-добре. Да уча непрекъснато, от всеки и от всичко. А да се учиш от ментор е наистина безценно и може да скъси пътя на опита и грешката с години и да изстреля развитието ти на ново ниво. Бъдете нащрек и търсете целенасочено своите ментори – може да е по-опитен колега или приятел, чийто път следвате, може да е световен лидер, от чието знание, предадено в книги или филми, учите.

- В книгата сте откровена, като споделяте чувствата си – страхове, разочарования, признания. Доколко е ефективно лидерите да пренасят емоциите си и в работата?

- Дори и да не го показва външно, всеки е подвластен на емоциите си. Ако си притеснен за нещо у дома, за пари или отношения, това се отразява и на работата. Разбирам лидерството именно като умение да осъзнаваш и да овладяваш това – и у себе си, и при служителите. Ако мога да дам съвет, то той е да не се боим да признаем, когато имаме нужда от помощ, и да не се опитваме да се справяме с всичко сами. Да имаме хора, на които да разчитаме и да се доверяваме – само така може да даваме най-доброто от себе си, без да се чувстваме сякаш непрекъснато правим компромис.

- Във вашето семейство казвате, че „изпълнителните директори са двама”, а в бизнеса на ЕОС в България имате партньор. Формулата за споделено вземане на важните решения универсално работеща ли е?

- Никой човек не е остров, ние сме социални същества и функционираме по-щастливо и ефективно в партньорски отношения – със сигурност за мен това е една от „тайните” на успешния баланс между работа и личен живот: споделените отговорности. Когато вземам решение, било у дома или в компанията, мнението на партньорите ми е безценно – дори да сме на различни позиции, обсъждането ми дава перспектива и така в крайна сметка се стига до най-доброто решение. Не знам дали тази формула е универсална, но със сигурност при мен е работеща.

- След 20 години като предприемач и мениджър кои са вашите златни правила?

- Написах цяла книга точно за това – няма едно или десет правила, които да научиш и да си кажеш, че си готов. Животът има навика да ни изненадва, хората също. Може би това е единствената константа: промяната, която трябва да се постараем да превръщаме във възможности. Точно така например пандемията тества способностите ми на комуникатор. В условията на несигурност и неяснота за бъдещето прецених, че е наистина важно да положа допълнителни усилия, за да се чувства екипът ни свързан, дори и от дистанция, а партньорите и клиентите ни – спокойни, че както винаги продължаваме да сме до тях. И в крайна сметка тази интензивна комуникация ме върна към страстта ми към писането. В книгата давам още много примери за предизвикателства, които съм преодоляла и в крайна сметка съм превърнала този опит в поредното „златно правило”, моята формула за щастие и успех. Бих искала читателите да са критични, да вземат това, което усещат като свое, и да експериментират. Само така можем да открием своите собствени правила за успех.

- Посланието в заглавието на книгата ви „Винаги плащаш” има ли изключение?

- Винаги плащаш, без изключение. Въпросът е дали сме готови да платим цената.

***

Повече за Рени Миткова, нейните съвети за лични финанси, мениджмънт, вдъхновение и първата й книгата „Винаги плащаш” може да прочетете тук: https://renymitkova.com/.

На 19 юли 2022г. (вторник) от 18 часа в книжарница Гринуич на бул. Витоша 37 в София ще може да се запознаете с Рени Миткова и да вземете автограф.

Венцислав Савов

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ