Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

По света и у нас през септември

По света и у нас през септември

България:

1 септември - Празник на Стария град на Пловдив - основен организатор на празника е Общински институт „Старинен Пловдив”.  До края на септември на откритите пространства в Стария град се изнасят концерти на фолклорни танцови и вокални групи, джаз-балетни формации, хорове, рок и джаз групи, състави за стари градски песни.

1 – 30 септември – Пирин фолк, гр. Сандански - международен фестивал на българската авторска песен. Традиционно в конкурса участват изпълнители от Балканите, като специално жури избира победители в различни категории.

1 – 30 септември  - Международен театрален фестивал "На брега", гр. Бургас  - провежда се всяка година през месец септември. Той е част от цялостната фестивална програма в културния календар на Община Бургас, наред с фолклорния, филмовия и няколко музикални изпълнителски фестивали. Основни организатори на фестивала са: Сдружение "На брега", Министерството на културата и Община Бургас. Програмата на фестивала включва селекционирани български и чуждестранни спектакли. Фестивалът няма конкурсен характер. "На брега" има десет издания. В него са участвали театри от Париж, Букурещ, Москва, Санкт Петербург, Скопие и други, както и най-значимите спектакли от българския театрален афиш. Като съпътстваща програма на фестивала се организират изложби, дискусии, уърк-шоп и други прояви.

1 – 10 септември - Театрален фестивал “Младите в изкуството – “Виа Понтика”, гр. Балчик  - в продължение на десет дни студенти и преподаватели от Театралната академия подготвят своите представления в уникалната атмосфера на Двореца и Ботаническата градина. В рамките на обучението те представят пред публиката няколко театрални спектакъла, един от които е премиерен.

1 септември – 31 октомври - Есенен салон на изкуствата и културата, гр. Русе - в програмата са включени фестивали, кино, изложби, концерти, спектакли, срещи, литературни четения.

1 – 30 септември - Международен фестивал на мажоретния танц „Златен помпон”, к.к. Албена и гр. Балчик  - празник на младостта и красотата той се утвърди като форум от национално и международно значение. Фестивалът има конкурсен характер и се провежда ежегодно през месец септември в курортен комплекс Албена и град Добрич. Целта на фестивала е да популяризира и да даде творческа изява на децата, занимаващи се с мажоретни танци и стимулиране на педагозите – автори и хореографи на тези танци. Във фестивала могат да участват деца и младежи от танцови школи, клубове, ЦРД, ОДК, читалища, училища, младежки домове и др.

1 – 7 септември - Международен фестивал на меда, гр. Несебър - Организатори са Община Несебър и Националната браншова организация “Български пчеларски съюз”. Той се провежда на площад Месамбрия в Стария Несебър. В рамките на фестивала се провеждат и няколко дискусии на теми като възможноста за развитие и финансиране на пчеларството, профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони, технологии и новости в медицинското приложение на меда – апитерапията.

1 септември - Турнир по свободна борба “Крилат Димо”, гр. Перник  -Провежда се ежегодно в началото на месец септември, с участия  на републиканско ниво. Първият турнир в чест на прославеният български борец от втората половина на миналото столетие, Димо Ганев /Крилат Димо/ е организиран и проведен през май 1968 година. В рамките на турнира стадион “Миньор”  посреща такива светила на този спорт, като многократният световен шампион Александър Томов, Никола Динев, Симеон Щерев, Ефраим Камберов и много други.

1 – 30 септември - VІІ Международен фестивал на анимационния филм, гр. Варна - След двадесет и две годишно прекъсване Варна отново ще домакинства големия форум на филмовото изкуство. Създаден през 1979 г. фестивалът първоначално се организира от Международната асоциация за анимационно кино, а след 1981 г. и под патронажа на Международна фондация “Людмила Живкова”. Девизът на фестивала е “Хуманизъм, движение, красота”. Голямата награда се нарича “Златен кукер”.

1 – 30 септември - Конкурс „Сребърна Янтра”, гр. Велико Търново – конкурсът събира всяка година млади таланти от различни страни, разпределени в 4 възрастови групи от 5 до 23 години. Неизменен председател на международното жури е звездата на българската поп музика Васил Найденов. Съорганизатори на проявата са Община В. Търново, сдружение „Сребърна Янтра”, ДЕС „Румина” и Министерство на отбраната, а сред финалистите са таланти от “Music Idol”, Eurovision, Star Academy и лауреати на международни конкурси у нас и в чужбина.

1 – 30 септември - Есенен Международен Театрален Фестивал „Сцена на Кръстопът”, гр. Пловдив  - Фестивалът тръгва с амбицията да се утвърждава като внушително културно явление не само за град Пловдив, но и за страната и Европа. В първите години той получава материална подкрепа от международния институт за Средиземноморски театър - Мадрид, Испания и прераства в международна проява. В досегашните си творчески издания фестивалът е домакинствал на театрални трупи от Франция, Русия, Сърбия, Румъния, Гърция и др.

2 - 4 септември - Международен панаир на народните занаяти, гр. Габрово -  Занаятите, представени в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър", са изключително атрактивни за посетителите. Tук гостите на комплекса наблюдават в реално време работата на майсторите, старинната технология при изработването на традиционните изделия и имат възможност да закупят готовия продукт от ръцете на майсторите.

2 – 16 септември - Фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори”, к. к. Албена  - конкурсът е единственият по рода си в България и е част от националните културни събития. В продължение на 12 дни през септември на сцените в Добрич и Албена се изявяват над 300 музиканти от 19 държави. В конкурсната и фестивална програма  участват изпълнители от България, Русия, Белгия, Германия, Китай, Южна Корея, САЩ, Бразилия и други страни. Изпълненията са оценявани от международно жури с председател проф. Виктор Чучков. В програмата са включени изпълнения на солисти на всички класически и народни инструменти, клавирни дуа, камерни ансамбли, певци, композитори, хорове и оркестри. Конкурсната програма включва и уникалните категории „учител и ученици” и  „музикална фамилия”. Организатори на събитието са Община Добрич, к.к. Албена, Министерство на културата, Съюзът на българските композитори и Съюзът на концертните дейци на Руската федерация.

3 – 4 септември - Национален фестивал на старата градска песен "Пей сърце", гр. Кюстендил - Целта на фестивала е съхраняване и популяризиране на старата градска песен, възраждането й за нов живот и приобщаване на младите хора към нейната лиричност. Фестивалът е с конкурсен характер.

10 – 11 септември - Рок-фестивал “Дунав сешън – 2011”, гр. Силистра - Проявата ще се реализира за пети път и се оформя като един от най-интересните нови регионални форуми,  за който няма определена възраст,  а само обич към поп-музиката и към бунтарската естетика на рока. В досегашните издания на фестивала в Силистра са гостували много от най-известните български групи от различните стилове на съвременната поп и рок музика: от ска-стила, ритъм-енд-блуса и мелъди-рока до харт-рока и хеви-метъла в различните им прояви.

Европа:

3 септември - Braemar Gathering (Събирането Бриймър) е едно от най-известните на Highland Games (това са традиционни Шотландски игри) и се провежда всяка година в първата събота на септември. Въпреки, че данни за събирането има от преди повече от 900 години произхода на настоящето събитие в този формат датира от 1815 като общество за взаимна помощ. Основната търговия в областта е с автентични колесници и техният годишен парад  - Wrights’ Walk, който се случва по време на събитието. Събирането е основно занимание за местното общество. Събитието се провежда в близост до една от кралските резиденции - Замъка Браймър. Кралица Виктория е сложила началото на традиция кралското семейство да присъства на събитието, която се спазва и до днес. Програмата включва дейности, които са традиционни за Highland Games: хвърляне на борови колове, хвърляне на чук, дърпане с въже, надбягвания, традиционни планински танци, и други. Местата се запазват в аванс и обикновено се разпродават бързо, но събитието може спокойно да се наблюдава и от околностите, които се разпростират на 12 акра.

4 септември - Regata Storica (Историческа регата) - е едно от най-ярките туристически събития във Венеция. Всяка година през първата седмица на септември във Венеция пристигат гости от всички краища на света, за да попътешестват във времето и да се върнат в миналите векове. Градът умее да пази традициите и затова всяка година Големият канал става място на грандиозни театрални спектакли. С костюми от миналите векове по спокойните води на града преминават стотици корабчета, гондоли и лодки, образци от 16 век. Освен историческият парад по традиция в рамките на регатата се провеждат и гребни състезания. Първата част от традиционната регата Венеция - Историческата Венецианска регата се провежда от 1500 година, когато властите решили редовно да се провеждат състезания на вода, за да се запълва свободното време и едновременно да се подготвят екипажите на гребните и ветроходните кораби, предназначени за защита на града. Разцветът на регатата е по времето на Венецианската република, епохата на най-голямото могъщество на Венеция. Съвременната версия на регата, след като известен период не е провеждана е възстановена през 1841 година. За туристите Историческата регата е уникална възможност да се докоснат до най-необикновената епоха в историята на Венеция. Някои пътешественици, считат, че регатата е дори по-интересна от местния карнавал.

8 – 11 септември Бестивал (Bestival) – Бестивал е музикален фестивал, който по традиция се провежда в градският парк Robin Hill на остров Уайт, Великобритания. Събитието се организира от диджеи и продуцента Роб да Банк. Първият Бестивал през 2004 г привлеча над 10 хил. зрители, като с всяка изминала година броят им нараства, като през 2010 г. е надхвърлял  55 хил., което го превръща в едно от значимите събития във Великобритания.

Очаквайте втората част на „По света и у нас през септември”, която ще обхване периода 10-20 септември.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ