Проучване: Музиката става все по-тъжна

Днес е Световният ден на музиката. По този повод австралийският сайт news.com.au съобщава за проучване на Университета на Торонто и Свободния университет в Берлин с тъжно заключение. Канадските и германски изследователи са открили, че хитовите сингли стават все по-меланхолични като настроение и по-бавни през последните десетилетия. Освен това са и по-дълги.

Изводът им идва от наблюдение над темпото и нотите на 40-те най-продавани поп песни в САЩ от 1965 до 2009 г. Оказва се, че твърдението "днешната музика не е такава, каквато беше" на мнозина любители на музиката от 20 век има основание. 

Пропорцията на песни в минорен вариант се е удвоила с годините. Ободряващите парчета като "Help!" или "She Loves You" на "Бийтълс" са все по-рядко срещани. Обратно на тази мода се развива поп явлението Лейди Гага. Бързото темпо на хитовете на певицата реализира истинско завръщане на поп музиката от старите времена, коментират изследователите. 

Наблюдава се тенденция хората да слушат по-тъжна музика и съответно бандите предпочитат да правят такава. Причината е, че и аудитория, и автори/изпълнители смятат, че така изглеждат по-сериозни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ