Спилбърг критикува творческата криза в Холивуд

В язвителна атака срещу очевидната творческа криза в Холивуд легендарният режисьор Стивън Спилбърг сподели, че няма много американски филми от последните 20 години, които би гледал.

Режисьорът на „Близки срещи от третия вид”, „Извънземното”, Индиана Джоунс и храмът на обречените”, „Джурасик парк”, „Специален доклад” и много други кинохитове заяви, че преди да се захване с нов проект винаги преглежда класическите филми от златната епоха на киното за вдъхновение. Това е начин „да задвижи двигателя си”, разказва „Дейли Мейл”.

„Всички те (старите филми – бел.ред.) се разказват визуално и са пресъздадени с хиперудължено изпълнение и чудесна употреба на кадъра”, казва той.

Спилбърг критикува начина, по който се финансират модерните кинопродукции. Той коментира, че продуцентите са по-заинтересовани да подкрепят концепции, отколкото режисьори и писатели и че хедж фондовете, които подкрепят филми, настояват за наличието на поне един голям актьор като гаранция. „Моята цяла кариера оцеля без кинозвезди”, отбелязва режисьорът.

Въпреки слабата оценка, която дава на съвременната кино индустрия, Спилбърг казва, че гледа повече от 100 нови филма всяка година и никога не си тръгва от салона преди края на лентата, независимо колко лоша е тя. „Дори се вдъхновявам от филми, които не са много добри, защото винаги има нещо добро във филмите, които колективно са мислени за провал. Смятам, че има нещо добро във всичко”, казва той.

Последният филм на Стивън Спилбърг е проект, базиран на театралния хит „Боен кон”. Той пресъздава бруталността на Първата световна война през очите на един кон. Базиран е на сюжета на детската книжка на Майкъл Морпурго. Ще бъде представен на европейските зрители през януари 2012 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ