10 странни факта за петък, 13-и

10 странни факта за петък, 13-и

10 странни факта за петък, 13-и

Днес е петък, 13-и – съчетание, смятано от мнозина по света за фатално. Самото число 13 предизвиква открай време силен суеверен страх, а в комбинация с деня петък от седмицата, то е в състояние да парализира живота на хиляди хора по света.

В ден като този, в който суеверието по света ескалира, авторите в MSNBC изброяват поредица от странни факти, свързани с нея. Ето кои са те:

 • Миналата година бе специална по отношение на петък, 13-и. В нея имаше 3 такива дати – 13-и януари, 13-и април и 13-и юли. Те се падат точно 13 седмици една от друга на календара. Такова нещо не се е случвало от 1984 г.

 • Ако много, наистина много ви е страх, може да имате параскеви декатрия фобия. Това е научният термин за страха от петък 13-и (б.р. от гръцки paraskevi – петък, dekatria -13, phobia – страх). Иначе, страхът от числото 13 е наричан трискайдекафобия.

 • По данни на Центъра за управление на стреса и Интистута по фобиите в Северна Каролина, САЩ, подвластни на фобията от петък 13-и са между 17 и 21 млн. американци.

 • Смята се, че комбинацията петък, 13 е заклеймена като символ на злото и нещастието заради черната нощ на същия ден и дата през 1307 г., когато по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V започва изтреблението на рицарите тамплиери.

 • Оттогава мрачната митология около фаталния ден все повече се разраства и придобива най-различни форми на суеверие. Например повечето небостъргачи в света се строят така, че липсва номерация за 13-и етаж. Много хотели нямат стаи под фаталния номер. Летища не допускат 13-а писта на територията си. Известен факт също така е, че улиците във Флоренция нямат номер 13, а 12 и 12А.


• Смята се, че асоциацията на 13 с нещо лошо и страшно може да идва и от Библията. 13-ият гост на вечерята на Христос е Юда. Разпятието на Исус е било на следващия ден, вероятно в петък. За езичниците всъщност 13 е било щастливо число, заради броят на пълнолунията в годината.

 • Бащата на съспенса в киното и майстор на психологическия трилър Алфред хичкок е роден на 13-ти, петък. Филмът, който е бил негов режисьорски дебют, може би е трябвало да се казва „Петък, 13-и”, защото е претърпял провал. Няколко сцени са били заснети и след това продукцията е била спряна поради финансови проблеми. Самият Хичкок по-късно признава, че филмът е нямало да бъде особено интересен. (Освен Хичкок, и Фидел Кастро също е роден на 13-ти, петък, през август 1926 г.)

 • Американският президент Франклин Рузвелт е отказвал да пътува в петък, 13-ти, и никога не е приемал 13 гости на масата си. Освен това, Наполеон Бонапарт и президентът на САЩ Хърбърт Хувър също са се бояли от числото 13.

 • Борсовият посредник и автор Томас У. Лоусън пише в свой роман от 1907 г., озаглавен „Петък, 13-и”, за неуспеха си в търговията на Уолстрийт в този най-злощастен за него ден от месеца. Според статия на в. „Ню Йорк Таймс” от 1925 г., брокерите след това масово отказват да закупуват или продават акции, както и да преминават под стълби.

 • Изчислено е, че в такива дни икономиката на Щатите губи близо 1 млрд. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Някои отлагат полетите си, или въобще не пътуват. Други отменят важни събития в живота си като сделка за покупки на жилища например.

 • Всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и. Фаталният ден се среща най-малко веднъж годишно и най-много - три пъти. 2012 г. имаше максималният брой петък 13-и. Следващата година, през която ще преживеем три дати петък, 13-и, е 2015. Тогава ще се паднат през февруари, март и ноември.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ