6 невероятни открития чрез Google Earth

Manager News

Откакто Google Earth стартира през 2005 г., програмата не само промени представите за света на милиони интернет потребители, но и стана повод за много впечатляващи научни отктрития.

Google Earth е не само играчка, но и нещо значимо за науката, смятат от cracked.com. Достъпът до сателитни снимки на планетата с няколко кликвания даде възможност на изследователите да открият някои от най-невероятните, непознати обекти на земята. Сред тях са:

   1. Невиждана тропическа гора, разположена върху и около планината Мабу в Мозамбик.

Британски изследователи я забелязват, докато наблюдават чрез Google Earth африканския континент. Скоро става ясно, че са открили най-голямата непозната тропическа гора в Южна Африка. Оказва се, че планинският терен и гражданската война в региона са изолирали мястото от погледа на учените.

Гората е с площ от над 38 кв. килметра. Фактът, че тя се намира в центъра на африканската савана става повод учените да предположат, че тя е екологично незасегната.

Веднага щом разбират за съществуването й, британските изследователи резервират самолетни билети. Когато за първи път стъпват в необятната територия с тропическа растителност през 2008 г., откриват същински малък биологичен рай от непокътната флора и фауна. Някои от тях определят мястото като "Ноев ковчег".

В тази уникална екосистема те откриват множество нови видове като хамелеона пигмей, четири непознати на хората пеперуди, невиждани досега раци, видоизменени скорпиони, маймуни, антилопи, редки орхидеи, огромни пепелянки и усойници, както и цели колонии от редки птици.

   2. Уникални древни останки на кит. Докато работят с камък в Италия, група, зидари откриват огромен къс от странен египетски варовик с необичайно съдържание. По-късно се оказва, че те са се натъкнали на останки от древно животно с масивен скелет. Експертите разпознават тези останки като костите на кит, който е живял преди 40 млн. години.

Новината за това откритие достига до учените в Мичиганския университет и по-точно до палеонтолога Филип Джингърич, изследовател на девните китове. Той решава, че това е основна и много важна находка и че трябва да се разбере къде точното е мястото, от което произхождат костите в Египет.

Проблемът бил, че италианските зидари не можели да кажат от кой магазин е купен камъкът. А и магазините в района не могли да отговорят от къде точно в идва предлагания от тях египетски варовик.

Единствената следа за Джинджърич била, че материалът е преминал през египетския град Шейх Фадл. Тогава той се сетил за Google Earth и използвал способностите на програмата да анализира терена навсякъде по света. След като сканирал териториите около Шайх Фадл установил, че там има древен път, който вероятно води до важно за археолозите и палеонтолозите място.

Не след дълго Джинджърич пристигнал в египетския регион. Там той открива древна пещера, която оказва перфектното място да бъдат "консервирани" останките на кита толкова дълго.

В нея Джинджърич и колегите му намират множество малки кости на бозайници. По-късно се оказва, че животните са обитавали епохата на ранния Миоцен, преди 18-20 милиона години. 

Това са първите вкаменелости на малки бозайници, открити в Египет. За тези видове се смята, че са едни от първите, мигрирали от Африка в Азия. Освен това те са древните предци на жирафите и слоновете такива, каквито днес населяват земята.

Очаквайте продължение!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ