70% от българите страдат от алергии

70% от българите страдат от алергии

70% от българите страдат от алергии

Повече от 70% от българите са заявили, че страдат от някаква форма на алергия, показа изследване на Медицинския университет-София, цитирано от БНР. В анкетата са се включили 3000 души от цялата страна, повечето от които смятат, че имат непоносимост към нещо. Само една трета от оплакалите се обаче са потърсили медицинска помощ.

Особено критичен за алергичните е месец май, когато из въздуха се носят полените на различни видове растения. Алергиите стават все по-разпространени в модерните общества и с пълна сила се разразяват и в България. Най-често срещаните прояви са алергичният ринит (сенна хрема) и алергичният конюнктивит (придружен от сълзене на очите).

Симптомите трябва да се следят и да се търси съветът на медицинско лице, дори когато диагнозата не е алергия, съветва авторът на проучването, доц. д-р Георги Христов. За да информират обществото за опасностите от алергиите, родните медици подеха инициативата „Месец на алергиите и астмата”. От 2 май в страната ще започнат безплатни прегледи и консултации. В проекта са се включили лекарски кабинети в София, Пловдив, Велико Търново, Враца, Стара Загора, Видин, Горна Оряховица, Габрово, Павликени, Плевен, Пазарджик и Севлиево. Желаещите за консултация могат да се запишат на тел. 0700 10 515 от 11 до 17 часа всеки делничен ден.

През май ще бъде учредена и асоциация на пациентите с алергични заболявания, чиято цел е да подкрепи мерките за предотвратяване и лечение на алергиите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември