Откриха бомба от Втората световна война в река По

Откриха бомба от Втората световна война в река По

Откриха бомба от Втората световна война в река По

Горещите вълни, които са обхванали Европа това лято, донесоха не само рекордно високи температури и изгорени полета – засегнатите от сушата води на река По в Италия са толкова ниски, че разкриха скрита във водата бомба от Втората световна война, съобщават от Ройтерс.

Военни експерти обезвредиха и извършиха контролирана експлозия в неделя на 450-килограмовата бомба, която беше открита на 25 юли близо до северното село Борго Вирджилио, близо до град Мантуа.

„Бомбата е била намерена от рибари на брега на река По, заради причинения от сушата спад на водните нива,“ съобщи полковник Марко Наси.

Да се премахне бомбата не е било лесна задача. Около 3000 души, живеещи наблизо, са били евакуирани за операцията по обезвреждане, разкриват от армията. Въздушното пространство на района беше затворено, а навигацията по този участък от водния път, както и движението по железопътна линия и държавния път в близост бяха спрени.

„Първоначално някои от жителите отказаха да се евакуират, но през последните няколко дни смятаме, че успяхме да убедим всички,“ сподели кметът на Борго Вирджилио Франческо Апорти. Той добави, че ако хората бяха отказали да напуснат града, операцията е щяло да бъде спряна.

Инженерите по обезвреждане на бомби са извадили фитила от произведеното в САЩ устройство, което според армията е съдържало 240 кг експлозив.

След това екипът за обезвреждане на бомби, ескортиран от полиция, е прехвърлил устройството в кариера в община Медоле на около 45 километра от населеното място, където то е било унищожено.

Миналия месец Италия обяви извънредно положение за районите около По, които представляват приблизително една трета от селскостопанската продукция на Италия и страдат от най-голямата суша от 70 години насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ