Планирайте, създавайте, проследявайте

Планирайте, създавайте, проследявайте

Планирайте, създавайте, проследявайте

Голяма причина 93% от маркетолозите да включват инфлуенсър маркетинга в стратегията си за марката е, че това е автентичен и ефективен начин да изградите доверие с вашата аудитория и да продавате продукти бързо. И според Influencer Marketing Hub марките могат да спечелят близо $6 за всеки долар, похарчен за инфлуенсър маркетинг.

Как може вашата марка да види този тип ROI (възвръщаемост на инвестициите)? 

Може да имате брилянтна идея за инфлуенсър кампания, но без подходящо планиране и проследяване е като навигиране в тъмното. Как можете да гарантирате, че ще осигури резултатите, които сте си поставили за цел? Върху какви показатели трябва да се съсредоточите, за да постигнете максимален успех? Нека се потопим в KPI, които ще насочат кампанията ви към забележителна възвръщаемост на инвестициите.

Започнете с намирането на правилните инфлуенсъри

Преди да се потопите в KPI, трябва да намерите влиятелните лица, които ще резонират с вашата целева аудитория — и тяхната аудитория да намери стойност във вашата марка. Може да е изкушаващо да изберете инфлуенсър с по-голям брой последователи, но изберете този, чиято марка отговаря на вашата.

Започнете, като дефинирате вашата целева аудитория и разберете нейните демографски данни, интереси и предпочитания. Ако ви се струва, че определен инфлуенсър, който рекламира вашия продукт, е разтегливо, това не е правилното решение.

Например, ако сте компания, продаваща слушалки, опитайте да работите с инфлуенсър, който има популярен подкаст, използвайки слушалките. Когато започнете да търсите инфлуенсъри, ето четири съвета, които да ви помогнат да видите дали инфлуенсър е подходящ за вашия продукт въз основа на техните социални профили.

  • Био ключови думи
  • Хаштагове
  • Етикети

Задайте реалистичен бюджет

Добре дефинираният бюджет е от съществено значение за постигане на успешни кампании за инфлуенсър. Не искате да губите време да съставите списък с влиятелни хора и след това да разберете, че цената им е цената на две кампании.

Обмислете целите на вашата кампания, желаните резултати и наличните ресурси. Докато правите бюджет, не забравяйте, че таксите за инфлуенсъри варират в зависимост от фактори като техния обхват, ангажираност и индустрия. Стратегическото разпределяне на бюджета ви помага да увеличите максимално възвръщаемостта на инвестициите и да гарантирате успех на кампанията.

Нека проучим петте KPI (ключови показатели за ефективност), които трябва да се проследяват и полезните ресурси за успешна инфлуенсър кампания.

1. Обхват и импресии

Обхватът и импресиите са основни KPI за оценка на видимостта на вашата кампания и потенциалното излагане на аудиторията.

Инструменти като Google Analytics, анализи на социални медии и маркетингови платформи за инфлуенсъри като SARAL, Mavrck и creator.co могат да осигурят представа за обхвата и импресиите, генерирани от вашите инфлуенсъри.

Чрез проследяване на обхвата и импресиите можете да определите най-доброто време за публикуване на вашето съдържание, да анализирате колко хора преглеждат съдържанието ви многократно и да вземете решения, базирани на данни, за да подобрите вашата маркетингова кампания с влияние.

Тези показатели са тясно свързани с цели като информираност за марката и изграждане на аудитория, тъй като се фокусират върху привличането на възможно най-много погледи към вашето съдържание, вместо да убеждават зрителите да предприемат конкретно действие, като например покупка.

2. Показатели за ангажираност

Показателите за ангажираност, като харесвания, коментари, споделяния и запазвания, предлагат ценна информация за това как аудиторията ви се ангажира със съдържанието ви и колко добре се приема вашата марка.

Чрез проследяване на показателите за ангажираност можете да определите доколко стратегията ви за съдържание съответства на интереса на потребителите, да идентифицирате области за подобрение и да планирате стратегически кампании, за да ангажирате смислено потребителите.

Например коментари като този са това, което търсите: "Благодаря ви за това. Търсих продукт, който може да помогне с XYZ. Определено ще проверя това". 

Чуването на често срещани проблемни точки, които вашият продукт решава, ви помага да се справите с това в бъдещия маркетинг. Може би ще намерите проблемна точка или аудитория, на която не сте рекламирали. Да накарате клиентите да говорят и да използват техния език във вашето копие е златна мина!

Ангажираността също е добър индикатор за това колко лоялни ще бъдат вашите клиенти и колко вероятно е да купуват, да повтарят покупките и да споделят вашия продукт или услуга с други.

3. Препоръчан трафик

Въпреки че обхватът, импресиите и ангажираността са основни KPI за проследяване, също толкова важно е да се вземе предвид въздействието на инфлуенсър кампаниите върху трафика на препратки към външни източници, като уебсайтове, канали за социални медии или страници за продажби.

Този трафик осигурява осезаема връзка между съдържанието на вашите инфлуенсъри и действителните посещения на уебсайта, като ви дава по-задълбочено разбиране на въздействието и възвръщаемостта на инвестициите от вашите маркетингови усилия за инфлуенсъри.

Ето как можете да проследявате и анализирате този KPI:

  • Параметри на UTM (модул за проследяване на Urchin): Включете уникални UTM параметри във връзките към съдържанието на инфлуенсъра, споделени между различни канали. UTM параметрите са тагове, добавени към URL адреса, което ви позволява да проследявате източника на трафик и подробностите за кампанията в Google Analytics или други инструменти за уеб анализ.
  • Анализ на уебсайтове: Редовно анализирайте анализите на вашия уебсайт, за да идентифицирате източниците на препратки, които стимулират най-много трафик. Потърсете препоръчани домейни, като платформи за социални медии, блогове или други уебсайтове, където се споделя съдържанието на вашите инфлуенсъри.

Не забравяйте, че трафикът от препоръчани потребители не е само количество, но и качество. Докато високите обеми на трафик са желателни, също толкова важно е да се оценят фактори като степен на отпадане, време, прекарано на сайта, и страници, посетени на сесия.

4. Коефициенти на преобразуване и продажби

Кампаниите на инфлуенсърите трябва да стимулират реализациите и продажбите, така че проследяването им е ключово поради няколко причини.

  • Проследяването на реализации предоставя осезаемо доказателство, че кампанията ви стимулира желани действия, като покупки, регистрации или изтегляния. Тези данни ви помагат да оцените възвръщаемостта на инвестициите и общия успех на тяхното сътрудничество с влиятелни лица.
  • Можете да настроите бъдещи кампании за по-добър успех, като идентифицирате високоефективни инфлуенсъри, типове съдържание или платформи, които генерират най-много реализации. Например можете да видите дали вашата аудитория предпочита Instagram пред YouTube или дали конкретни платформи водят до по-висококачествени потенциални клиенти.
  • И накрая, проследяването на реализациите предоставя ценна информация за поведението и предпочитанията на клиентите. Например, идентифицирайте популярни артикули, продуктови категории или ценови точки, които резонират с вашата аудитория.

5. Разрастване на аудиторията 

Една от основните цели на инфлуенсър маркетинга е да достигне и да се свърже с по-широка аудитория. Колкото по-широка е аудиторията, толкова по-голям е шансът ви да се увеличат обхватът и продажбите ви.

Като наблюдавате нарастването на вашите последователи в социалните медии, абонатите на имейли или посетителите на уебсайта, можете да оцените успеха на вашите кампании за привличане на нови членове на аудиторията. Това е ясен знак, че вашето послание намира отзвук и че партньорството с вашия инфлуенсър е подходящо.

Начини за проследяване на това: Използвайте анализи на социални медии, инструменти за имейл маркетинг и платформи за инфлуенсър маркетинг, за да наблюдавате растежа на вашите последователи в социалните медии, абонатите на имейли и посетителите на уебсайта.

Като разбирате демографските данни и ангажираността на вашата разширяваща се аудитория, можете да оптимизирате маркетинговите си стратегии за влияние и да осигурите дългосрочен успех в достигането и свързването с нови клиенти.

За да обобщим: Планирайте, създавайте, проследявайте, развивайте се

Управлението на успешна маркетингова кампания за инфлуенсър надхвърля страхотната идея. Изисква стратегическо планиране, безупречно изпълнение и старателно проследяване на ключови показатели за ефективност (KPI).

Като се съсредоточите върху петте задължителни KPI, обсъдени в тази статия – обхват и импресии, показатели за ангажираност, трафик на препоръчани потребители, проценти на реализация и продажби и растеж на аудиторията – можете да видите ясната картина на успеха и рентабилността на вашите инфлуенсър кампании.

Освен това намирането на правилните влиятелни лица, които отговарят на ценностите на вашата марка, определянето на реалистичен бюджет и използването на маркетингови платформи и инструменти за влиятелни лица играят жизненоважна роля за успеха на вашата кампания.

Не забравяйте, че пътят към ROI в инфлуенсър маркетинга изисква постоянна оценка, корекция и оптимизация. Бъдете в течение с тенденциите в индустрията, изследвайте нови платформи и техники и адаптирайте стратегиите си, за да посрещнете променящите се нужди на вашата целева аудитория.

Така че, направете скок в света на инфлуенсър маркетинга, въоръжени с ценни прозрения, мощни инструменти и начин на мислене, фокусиран върху предоставянето на значими връзки и изключителни резултати. Ще се справите!

Източник: Стефани Гарсия, експерт по дигитален маркетинг, обявена за един от Топ 50 лидери на мисли за дигитален маркетинг от Университета на Мисури Сейнт Луис. Гарсия публикува видео подкаста "Lights, Camera, Live" и е съавтор на "Ultimate Guide to Social Media Marketing", за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                                                         

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка