Четири стратегии за лидерски успех, които е следвал Стив Джобс

Четири стратегии за лидерски успех, които е следвал Стив Джобс

Четири стратегии за лидерски успех, които е следвал Стив Джобс

Наследството на Стив Джобс продължава да живее чрез безброй и безценни уроци за постигане на успех. Един от тях е да имате вяра в хората, които работят за вас.

Джобс вярваше, че ако дадете на умните и талантливи хора инструментите и ресурсите, за да успеят, те ще ви удивят. Според официалната биография „Стив Джобс“ на Уолтър Айзъксън, покойният съосновател на Apple е казал на автора, че целта му е да изгради устойчива компания, която дава приоритет на хората. Всичко останало, макар и важно, е било второстепенно.

„През годините научих, че когато имаш наистина добри хора, не е нужно да ги дундуркаш. Като очаквате от тях да правят страхотни неща, можете да ги накарате да правят страхотни неща“, е казал Джобс.

Съоснователят на Apple имаше необичайната способност да бъде вдъхновител, така че най-близката му мрежа от технологични дизайнери и инженери би преодоляла всяко препятствие за него. Той знаеше как да „вдъхне на служителите на Apple постоянна страст... и вяра, че могат да постигнат това, което изглеждаше невъзможно“, пише Айзъксън в биографията.

До какво се свежда всичко? Четири стратегии, които работиха доста добре за съоснователя на Apple:

Доверете се на способностите на вашия екип

Думите на Джобс подчертават важността на доверието в отношенията на лидера с неговия екип. Когато имате талантлива група от хора, микромениджмънтът е контрапродуктивен. Вместо това се съсредоточете върху доверието в техните умения и преценка. Задайте ясни очаквания, поставете цели и след това се отдръпнете, за да оставите екипа да блесне. Това доверие дава сила на вашия екип и насърчава чувството за собственост и отчетност.

Поставете високи очаквания

Очакванията действат като мощен катализатор за добро представяне. Философията на Джобс предлага да предизвикате екипа си да достигне нови висоти, като вдигнете високо летвата. Посредствеността често произтича именно от ниски очаквания. Когато очаквате величие, вие създавате среда, която насърчава хората да дават най-доброто от себе си. Комуникирайте ясно очакванията си и дайте да се разбере, че вярвате  способността на вашият екип може да ги надмине.

 Вдъхновете споделена визия

Страхотните лидери не просто управляват задачи - те вдъхновяват споделена визия. Джобс беше майстор във формулирането на завладяваща визия, която можеше да мотивира екипа. Отделете време, за да комуникирате по-голямата картина, като приведете индивидуалните приноси в съответствие с основните цели на организацията. Когато членовете на екипа разбират значението на работата, която вършат, е по-вероятно да бъдат подтикнати да се представят възможно най-добре.

Празнувайте постиженията

Признаването и празнуването на успеха е решаващ аспект на лидерството. Когато вашият екип постигне страхотни неща, обърнете специално внимание на тези постижения. Това повишава морала и затвърждава идеята, че съвършенството не само се очаква, но и се оценява. Споделете светлината на прожекторите, като отдадете заслуженото, където трябва и на когото трябва.

…………………

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ