Тенденцията "Работа за мързеливи"

Тенденцията Работа за мързеливи

Тенденцията "Работа за мързеливи"

Авторът на The Guardian Дейзи Джоунс обяснява защо израстването в кариерата вече не е приоритет за младите жени

В средата на декадата между 2000 и 2010 г. работех в кафене към художествена галерия в Южен Лондон. Всеки ден приготвях по няколко чаши кафе, разговарях с клиенти и след това носех вкъщи щедър бакшиш. В заведението миришеше приятно на препечен хляб и консервирана аншоа. И въпреки че след това имах работа, която повече отговаряше на истинските ми интереси, позицията в кафенето беше една от любимите ми - главно заради приятното прекарване на времето. Получавах приблизително същата заплата, каквато получавах и по-късно, докато работех за голямо издание. Но в кафенето бях спокойна и отпусната през цялото време и никога не проверявах имейла си.

Младите жени започнаха да наричат ​​работа, която

не изисква много усилия или личен принос, но е доста добре платена - "работа за мързеливи хора".

По принцип този термин се отнася до рутинна работа в офиса, за разлика от сектора на услугите. В офиса хората седят пред компютрите си, изпращат няколко имейла и получават много прилична заплата. В социалните медии хаштагът #lazygirljob в момента има около 14 милиона гледания и настроението към него е изключително положително. „Обичам работата си за мързеливи хора“, се казва в едно от съобщенията. „Нямам нужда да общувам с хора, идвам в офиса само два пъти седмично.“ „Работата ми е за мързеливи хора, позволява ми да правя каквото си искам. Просто отговарям на имейли и поддържам нещата в ред“, каза друг участник в групата. Авторите на съобщенията изглежда са предимно жени, аз не видях отделен хаштаг „работа за мързеливи“. Възможно е концепцията, според която на мъжете да получават повече пари за вършенето на по-малко, не буди чак такъв интерес и пристрастност. Може би по тази причина няма мъжки еквивалент на феномена „girl boss или „момиче шеф“. Изразът „работа за мързеливи“ се появи сравнително наскоро, но сред представителите на поколението Z отдавна се зараждат настроения, насочени в обратна на кариерите и амбициите посока.

Това са хора на двадесет и няколко години, които са преживели пандемия, наблюдавали са възхода и падението на тенденцията момиче-шеф като тийнейджъри и са се разочаровали от работохоличната култура и прегарянето, която тя причинява. Те биха предпочели просто да получават значителна месечна заплата у дома и да се наслаждават на живота в рамките, които са възможни при капитализма. Във време, когато творческите области стават до голяма степен недостъпни за големи части от работническата класа, защо да не се съсредоточите върху воденето на лесен живот и намирането на смисъл и удовлетворение в живота извън стреса от кариерата?

Това отношение към работата се потвърждава от статистиката. Според проучване, проведено от Workspace Technology, почти половината от представителите на поколението Z

са готови да напуснат работата си, ако не им се даде възможност да я вършат по "хибриден график“.

Само 49% от поколението Z обаче казват, че работата е в центъра за личната им реализация, в сравнение с 62% от милениалите.

Много публикации #lazygirljob потвърждават тези настроения. „На тази възраст разбрах, че не е необходимо да правя „кариера“ или да се изкачвам по корпоративната стълбица“, гласи един от постовете. „Всичко, което искам, е да правя възможно най-много пари, като работя възможно най-малко часове, за да мога да прекарвам по-голямата част от времето си със семейството си, да живея според собствените си условия и да не работя 40 години за шеф, който плаща колкото той счита за правилно.

Погледнете внимателно и ще видите тези промени, отразени в поп културата. Нека си спомним филмите и сериалите, които са гледали милениалите: „Сексът и градът“, „Грозната Бети“, „Дяволът носи Прада“, „Професия блондинка“.

Това са истории за високопоставени, стресирани, но привлекателни жени, които се осмеляват

да „имат всичко веднага“. Десетина или две години по-късно настроението се промени значително. Младежта се интересуват повече от сериали като тийнейджърския „Еуфория“, „Един от нас“ или „Секс образование“, които дават приоритет на междуличностните отношения, а не на кариерата. Разбира се, героите от екрана имат работа, но това вече не е централната идея в днешната култура. В известен смисъл има нещо старомодно, този подход към работата напомня за 50-те години на миналия век - работата е свързана с печелене на пари и поддържане на дом и семейство, а истинската драма на живота се случва извън тези предели.

В „Работа за мързеливи“ очевидно има известна привлекателност (кой не иска да попълва някои скучни електронни таблици срещу добра, но неголяма заплата и отпуска). Но това не е достъпно за мнозина. Възможността да се заеме такава работа е привилегия, която не винаги е възможна. Например за тези, които нямат висше образование или за тези, които са усетили, че изпитват дискриминация на работното място или предубеждения при наемане на работа.

Интересен феномен обаче е фактът, че така наречената „Работа за мързеливи“се превърна в своеобразен обект на желание. Сега е станало почти невъзможно за много хора да се издържат от своите увлечения и това предизвикда дълбока печал. Затова всяко отдалечаване от идеята, че кариерата трябва да бъде цялата ни идентичност, може да бъде само положителен факт. Или поне по-малката от двете злини.

Наистина моментите, когато хората са били питани: „И така, какво правиш?“ вероятно вече са в миналото. Може би постепенно се приближаваме към нещо по-скоро като: „Кажи ми, какво правиш извън работата? Какво е твоето хоби имаш и от какво се увличаш в живота си?"

Източник: The Guardian

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ