Меркел и Саркози се обединиха за спасението на еврото

Меркел и Саркози се обединиха за спасението на еврото

Меркел и Саркози се обединиха за спасението на еврото

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел оповестиха в обща позиция готовността си да работят за стабилността, единността и солидарността в еврозоната. Двамата изпратиха общо писмо до президента на Европейската комисия във връзка със задълбочаващата се криза в Гърция и слуховете, които предричат крах на еврозоната. Копие от позицията им е депозирано и до президента на ЕС Херман ван Ромпой.

Според Саркози и Меркел общата европейска валута трябва да се разглежда като общ въпрос и проблем. Всички страни-членки са отговорни за стабилността на еврозоната, пишат държавните лидери на Франция и Германия.

Още в началото на писмото си те подчертават, че изключват идеята страна-членка на еврозоната да бъде изгонена от нея. Коментарът им е по повод едно от последните проучвания сред населението на ЕС, според което една трета от жителите на съюза смятат, че Гърция би трябвало да напусне еврозоната заради очертаващата се дългосрочна финансова криза.

Европа трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че ситуацията в Гърция няма да се случи отново, казват още Меркел и Саркози. Сред поводите за спешното изявление е и курсът на еврото, което по-рано днес падна до исторически минимум спрямо курса на американския долар, смятат анализатори.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ