Наръчник на кариериста. В добрия смисъл!

Наръчник на кариериста. В добрия смисъл!

Наръчник на кариериста. В добрия смисъл!

В днешните несигурни времена усилията, които хвърляме, за да задържим работата си често се превръщат в целодневно занимание. Вместо това, трябва гледате в перспектива и да се стараете да си осигурите умения и качества, които и настоящите, и бъдещите работодатели търсят у служителите си. Такъв съвет дават експерти в своеобразен наръчник на кариериста на Файнейшъл Таймс.

Откъде да започнете, за да стигнете до най-високото стъпало на вашата кариера? Първо, приемете идеята, че това, което вече знаете и умеете има все по-къс и все по-къс живот, казва футурологът Иън Пиърсън. Постоянно трябва да се стремите да научавате нови неща. Прекарвайте 15% от времето си да изучавате области, близки до тази, в която работите. Проверката, чрез която можете да се уверите, че придобивате нов опит е да пренаписвате автобиографията си всяка година, съветва той.

Наблюдавайте и анализирайте постоянно бранша, в който работите. Има сектори, които се променят и такива, които са устойчиви на промени. Трябва да избирате стабилни в настоящето компании, с относително ясни перспективи за развитие вбъдеще. Ако работите в автомобилната индустрия, добро решение би било да се преместите в сектора на електромобилите.

В наръчника за кариеристи голямо внимание се отделя и на качества като гъвкавостта и адаптивността. Хората се привързват към компаниите си и преживяват истински шок, ако фирмите им преминат през някакви сътресения. Дори и да стане така, не мислете за лошото, което вече се е случило. Съсредоточете се върху положителните страни. Един от най-добрите начини да си осигурите позитивност е да имате работа, която харесвате.

Накрая експертите съветват - винаги бъдете готови с план за кризисни ситуации. Най-доброто време да си намерите нова работа е докато вече имате една.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ