Кучета диагностицират рак

Кучета диагностицират рак

Кучета диагностицират рак

Обучени германски овчарки са в състояние със забележителна точност да различат миризмата на химическите вещества в урината, които са индикатор за рак на простатата, пише The Guardian.

Според проучване на базиран в Италия екип, публикувано в Journal of Urology, домашните любимци биха могли да помагат на лекарите при откриването на злокачествени и инфекциозни заболявания. Две женски кучета са подушили проби от урина на 900 мъже, от които 360 с рак на простатата. И двете животни са идентифицирали заболяването в над 90 на сто от случаите. Авторите на проучването подчертават, че са необходими още изследвания, за да се установи как способностите на кучетата биха могли да се използват във всекидневната лекарска практика.

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред британските мъже, като всяка година се регистрират 40000 нови случаи, пише „Фокус”. Все още не е ясно какво точно подушват кучетата - дали това е една миризма или съчетание от химически вещества. В момента ракът на простатата се засича чрез кръвен тест, физически преглед и биопсия. Кръвният тест не се прилага рутиннно, тъй като се смята, че резултатите му не са надеждни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ