Евровизия 2023 г. няма да се проведе в Украйна

Евровизия 2023 г. няма да се проведе в Украйна

Евровизия 2023 г. няма да се проведе в Украйна

Евровизия ще наруши традицията, според която страната-победител в настоящо издание на конкурса става домакин на следващото издание. Песенният конкурс през 2023 г. няма да се проведе в Украйна, която спечели тази година с песента Stefania на групата Kalush Orchestra. Причината е несигурната обстановка, породена от войната и нейната продължителност, става ясно от позиция на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ/EBU).

ЕСРТ е направил анализ на ситуацията в Украйна както с обществената телевизия в страната UA:PBC, така и с независими специалисти по въпросите за безопасността и сигурността, който е довел до решението Украйна да не домакин на конкурса през 2023 г.

„Предвид настоящите обстоятелства, гаранциите за сигурност и провеждане на събитието, необходими на телевизионния оператор да домакинства, организира и продуцира Евровизия съгласно правилата на конкурса, не могат да бъдат изпълнени от UA:PBC“, се казва в позицията.

От нея става ясно, че Европейският съюз за радио и телевизия ще започне разговори с BBC – обществената телевизия на Великобритания, за организиране на Евровизия 2023 г. в Обединеното кралство, защото страната зае второ място в Торино с песента SPACE MAN на Сам Райдър.

Намерението на ЕСРТ е победата на Украйна да бъде отразена в конкурса през следващата година, като това ще бъде приоритет при дискусиите с евентуалните домакини.

Киев има 3 победи на Евровизия – през 2004 г. на Руслана с Wild Dances, през 2016 г. на Джамала с песента „1944“ и на групата Kalush Orchestra s песента Stefania през 2022 г. Украйна е била домакин на конкурса два пъти – през 2005 и през 2017 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ