ЕС финансира с 1 млрд. евро младежката заетост през 2015 г.

ЕС финансира с 1 млрд. евро младежката заетост през 2015 г.

ЕС финансира с 1 млрд. евро младежката заетост през 2015 г.

Финансиране на стойност 1 милиард евро ще бъде осигурено на страните членки на Европейския съюз през 2015 г. за създаването на работни места на 650 хиляди младежи. Това ще се случи благодарение на промени в правилата на Европейския социален фонд, одобрени днес от Европейския парламент.
Финансирането е по Инициативата за младежка заетост, съобщават представители на парламента. То е допълнение към средствата на Европейския социален фонд, предназначени за 20 страни членки с региони, в които младежката безработица надхвърля 25%.
 
Предложението на Европейската комисия за отпускане на средствата днес беше одобрено без промени, с 632 гласа "за", 30 "против" и 31 въздържали се. "Ние сме в надпревара с времето и Европа дава тласък на младежката заетост. Предизвикателството беше да постигнем стабилно и широко подкрепено споразумение за рекордно кратко време – това показва, че когато действаме решително, ЕС е ефективен!", заяви докладчикът по темата Елизабет Морен-Шартие (ЕНП, Франция).
 
Броят на младежите между 15 и 25 години, които не работят, не учат или не са на стаж, в Европейския съюз тревожно нараства. По-специално той се покачва в страните членки с най-големи трудности в съфинансирането на европейските програми. Това прави особено важно осигуряването на средства в началото на проектите за създаване на заетост.
 
Средствата за Инициативата за младежка заетост за 2014-2020 г. са 3,2 милиарда евро, към които ще се добавят още най-малко 3,2 милиарда евро за страните от Европейския социален фонд. До февруари тази година Европейската комисия е одобрила 28 от общо 34 оперативни програми за младежка заетост, всяка от които може да получи до една трета от полагащите ѝ се средства, веднага щом промените в правилата влязат в сила.
Одобрените 1 милиард евро за Инициативата за младежка заетост, които ще бъдат на разположение през тази година, ще повишат приноса на ЕС в разходите по проекти от 1-1,5% до 30% през 2015 г. Но това не са нови средства, тъй като парите вече са били предвидени за Инициативата за младежка заетост.
 
Страните, които се възползват от инициативата, са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ