Кои са най-популярните чужди езици по света

Кои са най-популярните чужди езици по света

Кои са най-популярните чужди езици по света

Че изучаването на чужди езици в глобализиращия се свят е необходимост, даже императив, не е новина. Никак не е изненадващо и, че най-много хора по света учат английски. Рядко обаче се правят мащабни изследвания на интереса към чуждите езици като проучването на сайта Duolingo за безплатно езиково обучение сред 120 млн. души, регистрирани на интернет страницата, от 194 държави.   

Ученето на чужд език е шанс за кариера или образование някъде по света, извън дома. Възможностите да се преместиш в друга държава стават все повече и това е основната причина за интереса към чуждите езици, обобщава „Фигаро“.

Английският, без изненада, е „звездата“ сред чуждите езици. След него рамо до рамо стоят френският и испанският.

В най-малко 94 страни езикът на Шекспир е предпочитан от половината потребители на сайта за безплатно обучение.

Регионите, където научаването му се смята за много важно, са Латинска Америка, Близкия Изток, Европа, част от Африка и Югоизточна Азия. По-лесно впрочем е да се изброят местата, където аглийският не е приоритет – Северна Америка и Австралия, в които той е официален и роден език. Като цяло английският е най-изучавания език в 116 страни по света.

Френският държи второто място сред най-изучаваните чужди езици. Той е най-преподаваният в 35 държави (срещу 32 за испанския и 9 за немския). Езикът на Молиер е освен това един от двата най-изучавани езика в 58% от страните, за испанския този дял е 46%.

Статистически обаче общият брой на използващите френски е по-малък от испаноговорещите – 11 срещу 17% от потребителите на сайта за езиково обучение. Френският е особено популярен в Африка, в частност в Нигерия и в Сиера Леоне. Докато испанският е по-популярен в Северна Америка и англофонските Кариби – Тринидад и Тобаго и Ямайка.

Немският е четвъртият най-изучаван език в света. Той е един от двата най-изучавани езика в 20% от страните, основно в Европа, Средния Изток и Азия. Приоритетен е за 7% от потребителите, групирани географски на Балканите, в съседство с Австрия, Германия и Швейцария.

Немският е популярен обаче и в Намибия (за 1/3 от потребителите на сайта) – все пак страната е някогашна немска колония. Езикът на Гьоте привлича интерес и на неочаквани места като Иран и Индонезия. Всъщност и това не е особено изненадващо, тъй като университетите в двете страни поддържат тесни връзки в германските, а и доста ирански учени са учили в Германия. Що се отнася до Индонезия, най-малко 4000 студенти от тази страна участват в университетски обмен с Германия.

Вижте и картата на света за популярността на чуждите езици:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ