„Луфтханза" не била длъжна да съобщи за депресията на Лубиц

„Луфтханза не била длъжна да съобщи за депресията на Лубиц

„Луфтханза" заяви, че не е била задължена да информира германските авиационни власти за депресията на Андреас Любиц, втория пилот от Еърбъс А320, който се разби във френските Алпи на 24 март, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Лубиц е подозиран, че е предизвикал катастрофата на самолета, при която загинаха 150 души.

Авиокомпанията потвърди, че вторият пилот е информирал преподавателите си, че е преживял „период на тежка депресия”, когато се е върнал след няколко месечно отсъствие през 2009 г. След това Лубиц издържал с успех пилотските изпити, както и всички медицински прегледи в края на обучението, допълва компанията.

От изявлението става ясно, че от април 2013 г. в „Луфтханза” са въведени по строги изисквания, но те не засягат вече издадените сертификати за годност и медицински свидетелства.

Германските власти за надзор на въздушния транспорт, които издават пилотските бревети, заявиха в неделя, че не са имали информация за депресията на Лубиц. Преди това Европейската агенция за авиационна безопасност (AESA) обяви, че е открила в Германия случаи на „несъответствие” с „европейските регламенти по отношение на сигурността на въздухоплаването и конкретно в областта на медицинската помощ”.

Карстен Шпор, шефът на „Луфтханза”, чийто клон е „Джърмануингс”, увери тогава, че Лубиц е бил „100% способен да управлява” самолет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ