„Луфтханза" не била длъжна да съобщи за депресията на Лубиц

„Луфтханза не била длъжна да съобщи за депресията на Лубиц

„Луфтханза" не била длъжна да съобщи за депресията на Лубиц

„Луфтханза" заяви, че не е била задължена да информира германските авиационни власти за депресията на Андреас Любиц, втория пилот от Еърбъс А320, който се разби във френските Алпи на 24 март, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Лубиц е подозиран, че е предизвикал катастрофата на самолета, при която загинаха 150 души.

Авиокомпанията потвърди, че вторият пилот е информирал преподавателите си, че е преживял „период на тежка депресия”, когато се е върнал след няколко месечно отсъствие през 2009 г. След това Лубиц издържал с успех пилотските изпити, както и всички медицински прегледи в края на обучението, допълва компанията.

От изявлението става ясно, че от април 2013 г. в „Луфтханза” са въведени по строги изисквания, но те не засягат вече издадените сертификати за годност и медицински свидетелства.

Германските власти за надзор на въздушния транспорт, които издават пилотските бревети, заявиха в неделя, че не са имали информация за депресията на Лубиц. Преди това Европейската агенция за авиационна безопасност (AESA) обяви, че е открила в Германия случаи на „несъответствие” с „европейските регламенти по отношение на сигурността на въздухоплаването и конкретно в областта на медицинската помощ”.

Карстен Шпор, шефът на „Луфтханза”, чийто клон е „Джърмануингс”, увери тогава, че Лубиц е бил „100% способен да управлява” самолет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ