Откриха пътя на древния човек от Африка към Азия

Откриха пътя на древния човек от Африка към Азия

Гените на съвременните етиопци и египтяни сочат, че по време на миграцията от Африка към Азия древният Homo sapiens се е движел на север – през Египет, а по южния път – през Етиопия и пролива Баб ел Мандеб, пише списание American Journal of Human Genetics.

Учените са секвенирали геномите на 225-ма сегашни жители на Египет и Етиопия. След това изключили от наблюдението участъците, които носят следи от „по-млади” гени на жители от Евразия. Останалите части от генома на египтяните се оказали по-близо до неафриканските и по-често се срещали извън Африка, отколкото при етиопците. Така излиза, че Египет и Синайският полуостров са по-вероятният маршрут, по който Homo sapiens е напуснал родния си континент.

Допълнително доказателство за египетския, северен път станало датирането (отново при изследване на геномите) на периода, когато е започнало разделянето на древните популации. Обитателите на Европа и Азия се отделили от египтяните по-късно, отколкото от етиопците (преди 55 - 65 000 години).

Данните от това генетично изследване потвърждават находката на археолозите неотдавна – най-древните останки от разумен човек в Израел (на северния път) отпреди 55 000.

Много важни въпроси за древната миграция обаче още нямат отговори. Други групи Homo sapiens също са могли да напуснат Африка. Затова трябва да се анализират гените на народите на всички възможни пътища на миграция: геномът на жителите на Океания, например, може да разкаже за  неизвестен южен маршрут на заселване на този район, коментира един от авторите на статията Крис Тайлър-Смит. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ