Брюно Льо Мер: Геополитиката се превърна в основния икономически риск

Брюно Льо Мер: Геополитиката се превърна в основния икономически риск

Брюно Льо Мер: Геополитиката се превърна в основния икономически риск

Основният икономически риск вече е "геополитически" и разпростирането на продължаващия конфликт между "Хамас" и Израел би имало тежки последствия върху растежа и цените на електроенергията в света. Това предупреди френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА.

"Основният икономически риск вече е геополитически", заяви той пред медиите в кулоарите на Годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Маракеш, Мароко.

Напомняйки за последиците от руската инвазия в Украйна, основен източник на инфлация, и конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Караба, Льо Мер спомена и за текущия конфликт между Хамас и Израел.

"Понастоящем имаме трети геополитически риск - това е опасността от разпростиране на конфликта в Израел към целия регион, което е най-големият риск за световната икономика", каза той.

Разпростирането на конфликта в целия регион "би имало тежки икономически последици върху цените на енергията и световния растеж". Ако разпространението на конфликта бъде удържано, то "последиците върху цените на петрола ще са ограничени, както е в момента, цената на барел петрол нарасна, но умерено", добави Льо Мер.

Брюно Льо Мер изрази и недоволството си от растежа на европейските икономики на фона на прогнозите на МВФ за рецесия в Германия тази година (предвиждащи спад на БВП с 0,5 на сто).

"Има липса на производителност и растеж  в Европа и ние не можем да сме доволни от нивото на растеж в Европа, не можем да изоставаме от САЩ и Китай със среден растеж от около 1 на сто",  заяви министърът.

Той призова също и за подобряване на производителността с повече иновации и инвестиции в технологии срещу климатичните промени и към изкуствения интелект.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ