Идеята на "Възраждане" за внасяне на вот на недоверие раздели на два лагера партиите в парламента

Идеята на Възраждане за внасяне на вот на недоверие раздели на два лагера партиите в парламента

Идеята на "Възраждане" за внасяне на вот на недоверие раздели на два лагера партиите в парламента

Идеята на "Възраждане" за внасяне на вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика" раздели на два лагера партиите в парламента. От "Има такъв народ" обявиха, че ще подкрепят третата по големина партия в Народното събрание.

БСП ще обяви решението си след вътрешнопартийни процедури. "Против" искането за вот на недоверие са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. А Костадин Костадинов се зарече искането да бъде внесено в деловодството на Народното събрание утре или най-късно в петък, тъй като за това са нужни поне 48 подписа, а "Възраждане" и ИТН имат точно толкова депутати в 49-ото НС. Според правилата на Народното събрание дебатът за вота трябва да се проведе в рамките на 3 до 7 дни. Ето и аргументите по темата: 

"По-голямата част от групите на "Възраждане" и на "Има такъв народ" са се подписали, продължаваме да се подписваме. Ще изчакаме да видим какво е решението на БСП и утре или най-късно в петък вотът на недоверие ще бъде внесен - заради цялостната политика на правителството в сектор "Енергетика" и унищожаването на българската въглищна индустрия", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Цялата парламентарна група на ИТН подкрепя вота на недоверие. Ние сме опозиция, то е ясно. При това сме доста твърда опозиция, каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. По думите му в момента "с унищожаването на енергийния сектор на България" правителството вреди много, "без да броим, че и краде много".

На въпрос, свързан с териториалните планове, изпратени в Брюксел, които протестиращите енергетици и миньори настояват да бъдат изтеглени, Йорданов коментира, че ако се подходи прагматично, е "по-добре е да не ги вземем тези пари за сектор "Енергетика" от милиард и 700 млн. евро, вместо да дойдат в България и те да ги откраднат". 

"Против" искането за вот на недоверие се обявиха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

"Ние, заедно с "Възраждане", сме сваляли правителство. Не знам какви са им мотивите сега, но ако са по темата енергетика, считам че в момента няма нужда от допълнително нагнетяване на напрежението. Важно е да има редовно правителство, България да изпълнява ангажиментите си и да бъде достатъчно стабилна. Ще подкрепим правителството в този момент", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"В този момент друга алтернатива на управлението на Николай Денков няма. Всички партии, които подкрепят правителството в момента, оценяват неговата дейност. Денков се справи чудесно с протеста на земеделците и реши техните проблеми. Това се случи и с енергийния сектор", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Опозицията в момента е в кампания и си прави пиар трикове. Смятам, че това е изключително стабилно евроатлантическо правителство и не виждам какво може да го бутне. Смятам, че няма никакви предпоставки да го няма този кабинет. То си върши работата и ако изпълнява ангажиментите си към хората, и ние ще го подкрепяме", посочи депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ