България

Политика

|

Общество

|

Министърът на отбраната отрече твърдения, че наши войници ще бъдат изпращани в Украйна

Министърът на отбраната отрече твърдения, че наши войници ще бъдат изпращани в Украйна

Министърът на отбраната отрече твърдения, че наши войници ще бъдат изпращани в Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отрече появили се твърдения, че български войници ще бъдат изпращани на фронта в Украйна. 

"В Украйна се води класическа война и в тази ситуация единственият орган, имащ право да вземе решение за изпращане на въоръжени сили зад граница, е Народното събрание. По време на служебния кабинет Министерството на отбраната никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерския съвет вземането на решение за предложение към Народното събрание за изпращане на въоръжени сили в Украйна", обясни министър Стоянов от парламентарната трибуна. Изслушването му по темата беше поискано от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Министър Стоянов уточни, че България ще изпрати 50 военни като обучаващ екип по линия на европейската тренировъчна мисия EUMAM, но обучението ще се извърши на територията на държава членка на ЕС.

Той каза още, че мъжете между 20 и 30 години не могат да бъдат мобилизирани в армията, тъй като нямат военна подготовка и посочи, че доброволния некомплект в армията е голям.

Даниел Лорер от ПП-ДБ посочи, че изслушването на министъра на отбраната е по повод "обилните твърдения както на партия "Възраждане", така и на БСП по време на последната предизборна кампания", предава БТА.  "Лъжите, че, видите ли, някой ще изпраща български военнослужещи в Украйна са много удобни, те са същите като вашите лъжи по отношение на ваксините", коментира той. 

Николай Дренчев от "Възраждане" коментира, че не е видял въпроси към военния министър. Предлагам да освободим министъра, очевидно това не е изслушване към него, а изслушване към "Възраждане", заяви той.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че призовки на запасняци са използвани във фейсбук групи като призовки за мобилизация, а те са рутинно действие от десетилетия. Молбата ми е да обърнете внимание на комуникацията, за да не се поддават хората на някакви безумни новини, че ще изпращаме някакви войски в Украйна, защото това е абсолютно фалшива новина, каза той. 

Министър Димитър Стоянов обясни, че съгласно Закона за резерва всяка година се правят сверки на мобилизационния резерв, изпращат се такива повиквателни, явяват се хората, но това не трябва да бъде повод по никакъв начин да се говори за каквато и да е мобилизация. Мобилизация може да бъде обявена с указ на президента при обявяване на военно положение, може да бъде обща и частична, разясни той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ