Политическите реакции за номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ-СДС в първия мандат

Политическите реакции за номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ-СДС в първия мандат

Политическите реакции за номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ-СДС в първия мандат

От пълна подкрепа до очакване за разговори по програми и приоритети варираха политическите реакции за номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ-СДС в първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. От ПП-ДБ заявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. ИТН изказаха одобрение за кандидатурата на Габриел, но посочиха, че очакват разговори по програми и приоритети. А от "Възраждане" заявиха, че Мария Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управлението на държавата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова оспори подхода на ГЕРБ първо да посочат премиер, като отказа да коментира личните качества на Мария Габриел. А от ДПС призоваха първо да се намери изход на политическата криза, за да се преодоляват и останалите кризи. 

Премиерът Гълъб Донев определи кандидатурата на Мария Габриел като добър и премислен избор.

"Дълги години e еврокомисар, с изключително отговорни ресори. Надявам се до края на седмицата да знаем и имената на кандидатите за министри. Очакванията ми за съставяне на редовно правителство са особено големи", заяви Донев.

"Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява задълженията си по правилния начин, но въпросът е принципен. Ние сме дали заявка, че първият мандат няма да мине поради липсата на доверие в цялата партия, а не в отделни индивиди, следователно няма да предлагаме наши кандидати за министри", каза Даниел Лорер от ПП.

Мария Габриел е с добра визитка в Европа, но това нищо не означава, тъй като още ИТН не е получила покана за разговор, заяви Станислав Балабанов от ИТН. 

"Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени разговори за програми и приоритети. Надяваме се да се създаде кабинет на споделените отговорности, за да може най-сетне държавниците да изведат българските граждани от кризите. Ако първия мандат не е успешен, вторият няма да е успешен така или иначе, ние сме готови да получим третия мандат, ако това се случи тогава ще кажем какво според нас трябва да се случи", добави Балабанов. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов оспори номинацията на ГЕРБ за Мария Габриел като министър-председател. 

"Мария Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управлението на държавата поради ред причини. Защото голяма степен тя наподобява жизнения път и политическата кариера на бившия президент, наричан много често и прецедент Росен Плевнелиев. Ние нямаме нужда от соросоидни комсомолци, които да се упражняват в управлението на страната. С горчива ирония, както сме я подкарали нищо чудно следващата номинация на ГЕРБ да бъде Херо Мустафа, също жена, евроатлантик, свободна е в момента", каза Костадинов. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайь приветства правилния подход на ГЕРБ-СДС за формиране на правителство с първия мандат, след като Бойко Борисов обяви номинацията на Мария Габриел за премиер и анонсира срещи с парламентарните групи. 

"Трябва да се седне на масата, да се преговаря, да се намери първо изход на политическата криза, за да преодоляваме останалите кризи", каза Карадайъ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да коментира личните качества на Мария Габриел и оспори подхода на ГЕРБ първо да посочат премиер. "Бойко Борисов обърна пирамидата и започва пак обратно - първо премиерът, пък след това какво ще се прави. Така че ние очакваме ред в хаоса да сложат, защото с този ход продължат да задълбочават хаоса. Трябваше по друг начин да се подходи", добави Нинова.

Нинова обясни още, че БСП вече е получила покана за среща с Мария Габриел от представители на ГЕРБ утре и ще се отзоват. 

Такива покани са отправени и към другите политически сили, повечето от които заявиха, че също ще ги уважат.

На въпрос дали очаква да бъде сформиран редовен кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС с номинацията на Мария Габриел за премиер, вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че коментар ще има, когато бъде ясен целият състав на кабинета. 

"Мога да бъда конкретна и точна, когато Мария Габриел дойде заедно с целия състав на кабинета, който ще предложи първата политическа сила. Дотогава се придържам към позицията на президентската институция, че ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета", посочи Йотова.  

Поздравление за номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ в първия мандат дойде и от Европа. "Горещо приветстваме номинацията на Мария Габриел за премиер на България. Габриел има опита и международния авторитет, за да преодолее политическата безпътица в София. Пълна подкрепа за ГЕРБ-СДС за това, че поставят на първо място интересите на страната", написа в Туитър председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ