Предупреждение: Европа разхищава поне 50% от полезната и годна храна

Предупреждение: Европа разхищава поне 50% от полезната и годна храна

Предупреждение: Европа разхищава поне 50% от полезната и годна храна

Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от европейските домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година, докато 79 милиона европейски граждани живеят под линията на бедността, а 16 милиона зависят от хранителни помощи, предоставяни от благотворителни институции. Това показват данни на Европейската комисия (ЕК).

За да противодейства на това, днес, Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, която призова за спешни мерки за намаляване на разхищенията на хранителни продукти наполовина до 2025 г., както и за подобряване на достъпа до храна за нуждаещите се граждани на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, комбинираща мерки на национално и общоевропейски ниво. Чрез тях трябва да се подобри ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор. Проблемът трябва да се реши спешно, в противен случай разхищенията ще нараснат с още 40% до 2020 г., заключава изследване на Комисията.

„Разхищаването на храна се е превърнало в сериозна тенденция в ЕС, но не е получило заслуженото си внимание досега. Този доклад представлява качествен скок напред, като сега топката е в полето на Комисията. Очакваме убедителна стратегия, която да насочи всичките 27 държави членки към систематични усилия за справяне с проблема", заяви Салваторе Карона един от вносителите на резолюцията.

По-добро образование за избягване на разхищенията

За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., трябва да бъдат проведени осведомителни кампании. Държавите членки трябва да предвидят и организират учебни курсове, в които да бъдат разяснявани теми, свързани със съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни, както и да служат за обмяна на най-добри практики. За популяризиране на идеята за устойчивото използване на храните, депутатите призоваха 2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна".

Подходящо етикетиране и пакетиране

За да избегне ситуации, в които търговците предлагат храни непосредствено преди изтичането на датите на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране показващо и датата до която определена храна може да бъде предлагана за продажба.

Според документа обаче Комисията и държавите членки първо трябва да обърнат внимание на информираността на гражданите относно разликите в използваните в момента означения, като "най-добро преди", по отношение на качествата на храната и "да се консумира преди", по отношение на нейната безопасност.

За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в различни размери опаковки, които да бъдат така направени, че да защитават храната най-добре. Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени хранителни продукти трябва да бъдат предлагани на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се хора.

Обществените институции трябва да дават предимство на отговорни доставчици

Правилата за обществени поръчки трябва да бъдат изменени, така че да позволяват, където е възможно, договорите да бъдат сключвани с компании, които използват местни продукти и раздават остатъците от храната на бедни хора или хранителни банки безплатно, вместо да ги изхвърлят.

Евродепутатите приветстваха практиките на отделни държави-членки да се събират непродадени храни, които да се предлагат на нуждаещи се граждани и призоваха търговците на дребно да се включат в подобни програми.

За повече подробности можете да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ