Френските власти задържаха обявен за издирване от Интерпол украински милиардер

Френските власти задържаха обявен за издирване от Интерпол украински милиардер

Френските власти задържаха обявен за издирване от Интерпол украински милиардер

Украинския милиардер и бивш депутат от Върховната рада Константин Жеваго е бил задържан от френските служби в луксозния зимен курорт Куршевел по искане на Държавното бюро за разследване на Украйна. Подготвя се екстрадирането му от Франция в Украйна, пишат украински медии като се позовават на официално съобщение на Държавното бюро за разследване.

Акционерът на "Банка за финанси и кредит" и други топ мениджъри на финансова организация са заподозрени в присвояване на $113 млн. Жеваго е обвинен по три члена от Наказателния кодекс на Украйна  за присвояване или притежание на имущество чрез злоупотреба със служебно положение, а искането за екстрадиция на бизнесмен е било изпратено до 38 държави.

Акциите от предприятията на Константин Жеваго, неговите корпоративни права и над 26 негови недвижими имоти са запорирани. Запорирано е имуществото и на други юридически лица, свързани с бившия депутат, включително 14 имотни комплекса, 10 апартамента и 30 нежилищни помещения.

През юли 2021 г. Интерпол обяви бившия депутат от Върховната рада в списъка за международно издирване. Самият Жеваго декларира, че не е замесен в присвояване на средства.

Според последната класация на украинския Forbes за „най-богатите хора във военното време“, публикувана на 27 декември, Жеваго е пети по състояние сред най-заможните украинци като богатството му се оценява на 1,4 милиарда долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ