Президентът на Аржентина издаде указ за увеличаване на държавния дълг с 2,5 млн. долара

Президентът на Аржентина издаде указ за увеличаване на държавния дълг с 2,5 млн. долара

Президентът на Аржентина издаде указ за увеличаване на държавния дълг с 2,5 млн. долара

Аржентинският президент Хавиер Милей издаде указ за увеличаване на държавния дълг с 2 милиарда аржентински песо (2,5 милиона долара). Това съобщи порталът La Politica Online, позовавайки се на указа на държавния глава. Според него тази мярка ще помогне за покриване на дълговите задължения на страната и изплащане на компенсации на служителите в публичния сектор. Порталът обаче отбелязва, че тази стъпка „противоречи на основния принцип“ на политиката на президента.

Според последните данни, публикувани на сайта на аржентинското правителство, размерът на брутния дълг възлиза на обща сума, еквивалентна на 425 милиарда долара. Милей встъпи в длъжност като президент на Аржентина на 10 декември. В първата си реч като държавен глава той определи ситуацията в страната като критична и заяви необходимостта от шокови мерки в икономиката. Политикът-либертарианец се застъпва за минимална държавна намеса, счита за необходимо премахването на Централната банка на Аржентина за борба с инфлацията, обещава да приватизира държавните компании и не изключва преминаването към долара.

Новият министър на икономиката на Аржентина Луис Капуто обяви на 13 декември, че правителството на Милей ще намали наполовина броя на министерствата. В републиката вместо сегашните 18 ще останат общо 9 министерства - на външните работи, икономиката, сигурността, отбраната, човешкия капитал, правосъдието, инфраструктурата, здравеопазването и вътрешните работи. Властите очакват това да съкрати 50% от длъжностите на висши държавни служители и 34% от всички политически позиции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ