The Wall Street Journal: Китайският разработчик на ядрени оръжия купувал чипове от САЩ

The Wall Street Journal: Китайският разработчик на ядрени оръжия купувал чипове от САЩ

The Wall Street Journal: Китайският разработчик на ядрени оръжия купувал чипове от САЩ

Китайската академия по инженерна физика, която е специализирана в изследвания и разработки в областта на ядрените оръжия, е купувала компютърни чипове от американски производители поне от 2020 г., въпреки санкциите за износ. За това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на документите за обществени поръчки на организацията.

В статията се съобщава, че академията, използвайки услугите на китайски посредници, е купувала чипове от американски производители на технологии като Intel и Nvidia и такива сделки е имало поне десет пъти през последните две години.

Според тези данни изданието твърди, че академията е действала, заобикаляйки експортните ограничения, наложени от САЩ през 1997 г. върху доставките на полупроводници. В статията се посочва, че произведените в САЩ чипове, закупени от 2020 г., са служили като компоненти на компютърни системи и е трябвало да бъдат използвани в лаборатории, оборудвани за „симулиране на ядрени експлозии“.

През октомври 2022 г. САЩ обявиха широкообхватен едностранен контрол върху износа, предназначен да възпрепятства усилията на Китай да получи или разработи усъвършенствани полупроводници за използване в суперкомпютри и други военни приложения като изкуствен интелект, симулация на ядрено оръжие и хиперзвукови оръжия. По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че САЩ "изпълняват важна задача" за своите съюзници на фона на политиката на Русия, Китай и Северна Корея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ