Украйна сигнализира за преминаване към отбрана, анализаторите се питат дали „неуспешната контраофанзива“ е приключила

Украйна сигнализира за преминаване към отбрана, анализаторите се питат дали „неуспешната контраофанзива“ е приключила

Украйна сигнализира за преминаване към отбрана, анализаторите се питат дали „неуспешната контраофанзива“ е приключила

Украйна даде сигнал, че измества фокуса на военната си тактика към отбраната след анализ на ресурсните възможности на Русия и с наближаването на зимата.

 „На фронтовата линия и в градовете вече преминаваме към различна тактика на водене на война - ефективна отбрана в определени райони, продължаване на настъпателните операции в други райони, специални стратегически операции на полуостров Крим и във водите на Черно море, както и значително преформатирана противоракетна отбрана на критична инфраструктура“, каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Ресурсите ще бъдат насочени към увеличаване на вътрешното производство на оръжия и ускоряване на преговорите със съюзниците за увеличаване на доставките на оборудване за „новия етап“ от настъпателните операции на Украйна, каза той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че зимата „като цяло е нова фаза на войната“, като минусовите температури правят битките много по-трудни и защитата на критичната енергийна инфраструктура е много по-важен приоритет. Зеленски също сигнализира миналата седмица, че трябва да се ускори укрепването на всички фронтови линии.

Промяната в тона накара някои анализатори да се запитат дали това е знак, че започналото през юни контранастъпление на Украйна, което не успя да постигне големи резултати, е приключило, пише CNBC.

Основателят и президент на Eurasia Group Иън Бремър коментира в понеделник, че „украинците са преминали към изграждането на отбранителни укрепления, слагайки край на неуспешната контраофанзива“. Анализатори от Института за изследване на войната отбелязаха в събота, че „лошите метеорологични условия продължават да забавят темпото на украинските и руските бойни операции по цялата фронтова линия, но не са ги спрели напълно“.

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко каза пред швейцарска медия, че е съгласен с неотдавнашната оценка, направена от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че войната е „достигнала задънена улица“.

Залужни каза пред британското списание The Economist миналия месец, че конфликтът е „достигнал задънена улица“ и „дълбок и красив пробив“ изглежда все по-малко вероятен. Съобщава се, че коментарите са предизвикали полемика между военния началник и президента на Украйна Володимир Зеленски, който оспори това описаание на състоянието на войната.

Говорейки пред швейцарското издание 20 Minuten през уикенда, кметът на Киев Кличко каза, че Залужни е „казал истината“.

„Някои може да не искат да чуят истината, но не можем да лъжем нашите хора и партньори безкрайно“, каза той.

Кличко също разкритикува Зеленски, като каза, че популярността на президента е намаляла, защото „хората виждат кой е ефективен и кой не”. „Имаше и има много очаквания. Зеленски плаща за грешките, които направи“, каза той.

На въпрос какви грешки е направил Зеленски, Кличко каза, че Украйна не е била подготвена за войната.

„Хората се чудят защо не бяхме по-добре подготвени за тази война. Защо Зеленски до последно отричаше, че ще се случи. Или защо е възможно руснаците да са успели да стигнат до Киев толкова бързо“, каза той.

Въпреки отправените критики Кличко каза, че президентът „има важна функция днес и трябва да го подкрепяме до края на войната“. „Но в края на тази война всеки политик ще плати за своите успехи или неуспехи“, добави той.

Критиките към Зеленски идват на фона на въпроси относно провеждането на избори през 2024 г. в Украйна. Президентът и неговите съветници отхвърлиха идеята за провеждане на вот, докато войната продължава (изборите са забранени по време на война в Украйна), но в същото време Киев иска да демонстрира демократични качества, тъй като се стреми да се присъедини към западните блокове, като ЕС .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ