Словения плаши да блокира присъединяването на Хърватия към ЕС

Словения плаши да блокира присъединяването на Хърватия към ЕС

Словения заплаши да блокира присъединяването на Хърватия към ЕС заради неразрешен спор за пари, дължими на вложителите местна хърватска банка, датиращи от преди разпадането на Югославия през 1991 г., съобщи „Ройтерс“.

Хърватия се надява да се присъедини към ЕС през следващия юли, но това може да се случи само ако всички настоящи членове, включително Словения, ратифицират договора й за членство.

Хърватия иска двустранни преговори с балканския й съсед за около 172 млн. евро, които вече несъществуващата словенска банка „Люблянска банка” дължи на хърватските вложители.

Словения казва обаче, че въпросът трябва да бъде разрешен като част от по-широки преговори, насочени към изчистване на всички подобни спорове между бившите държави от Югославия и които да бъдат водени от Банката за международни разплащания.

„Лично се надявам, че Хърватия ще се присъедини към ЕС възможно най-скоро и че ще ратифицираме договора”, посочи словенският външен министър Карл Ерявец .

„Условие за това обаче е да решим въпроса за Люблянска банка в линия със задълженията, на които Хърватия се съгласи, когато приключвахме глава четвърта”, добави той, отнасяйки се до изискването на ЕС за новите членки на блока, отнасящо се до свободното движение на капитали.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ