Въпросите, които не бива да задавате на интервю за работа

Въпросите, които не бива да задавате на интервю за работа

Да си представим следната ситуация: Седнали сте на стола на интервю за работа, чувствате се добре след като сте отговорили на задаваните до момента въпроси. Фирмената култура изглежда съвсем подходяща за вас. Колкото повече научавате за позицията, за която кандидатствате, толкова повече я виждате като една чудесна работа, защо не дори работа мечта?! В края, HR мениджърът казва "Имате ли някакви въпроси към нас?". Вашият отговор: "Да. Първо, колко часа се очаква, че трябва да работя?"И бум! Просто така, вие сте вече извън играта. Защото този разговор е моментът, в който трябва да блеснете и да покажете, че сте най-добрият кандидат за ролята. Успешните кадри могат да управляват времето си и да си поставят приоритети, така че да свършват необходимите задачи. "Колко часа?" не е правилен въпрос. 

Ето още няколко въпроса, които могат да унищожат шансовете ви да се сдобиете с желаната работна позиция. Изброява ги в LinkedIn Браян де Хааф, създател и шеф на софтуерната фирма Aha!.

  • "С какво точно всъщност се занимава компанията ви?". С това показвате, че не сте заинтригувани от естеството на бизнеса и нямате проблем да бъдете достатъчно откровени открито да го признаете. Явно постът не ви е чак толкова важен. Също толкова неправилно и обидно е, ако HR мениджърите не са прочели предварително нищо за вас. Но тъй като те са в позицията на решаващи, загубата заради незнанието остава предимно за ваша сметка. Независимо за какво кандидатствате, трябва да сте се запознали с работата на компанията преди интервю. 
  • "Кога ще получа повишение?". С това подсказвате, че парите са водещата ви мотивация, смята Де Хааф. Служителите си завоюват повишения чрез упорития труд, не заради времето, казва той. Според него най-добрите кандидати са тези, които показват волята да работят, да напредват и да се развиват. Те не очакват скокът да им се случи незабавно и не го показват на интервюто. 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ