Метод с три въпроса, който ще ви помогне в общуването

Метод с три въпроса, който ще ви помогне в общуването

Метод с три въпроса, който ще ви помогне в общуването

Емоционалната интелигентност (EQ) е способността на човека да разпознава и разбира емоциите - както неговите собствени, така и тези на другите, и да използва тази информация за да взема решения. EQ включва демонстриране на изключително сложни човешки качества като съчувствието, симпатията и състраданието. 

Тези качества ни помагат да сме по-добри хора. Освен това, може да ни помогнат и да преодолеем някои свои лоши комуникационни навици, така че другите да възприемат съобщенията ни по най-добрия възможен начин. 

Пример: казали сте нещо и искате да си върнете думите назад, но вече е късно? Правите го за ваше съжаление доста често? "С години се борех със слабостта си да казвам разни неща прекалено набързо, без да мисля", коментира Джъсти Барисо в сайта на американското списание Inc. "Да го преодолее човек е лесно да се каже и трудно да се направи", продължава той. Но по думите му има един метод с три въпроса, който лесно може да ни възпре да казваме неща, за които после ще съжаляваме. Той може и да подобри качеството на общуването ни с другите. 

Методът работи като си зададаем следните въпроси: 

  • Трябва ли това да се каже?
  • Трябва ли това да се каже от мен?
  • Трябва ли това да се каже от мен сега? 

Методът е открит от Барисо след като гледал телевизионно интервю с комедийния актьор и водещ Крейг Фъргюсън. "Отне ми три брака да науча този урок", пошегувал се Фъргюсън. 

Техниката важи и за кратко премисляне преди поставянето на коментари в социалните мрежи. Като я използвате, ще усетите, че намалявате броя на изпратените имейли, пишете по-кратки е-писма, имате по-кратки и продуктивни срещи. Разбирате се с колегите по-добре. И да, имате повече успех в романтичните връзки, посочва Барисо. 

"Разбира се, аз не ви обезкуражавам да говорите високо, когато е подходящо. Силно вярвам в честността и директната комуникация. Но има моменти, когато отговорът на всички тези три въпроса ще бъде "Да", дори когато това, което има нужда да кажем, не е удобно за нас или получателя му. Когато те настъпят, методът с трите въпроси ще ви поддържа да говорите с увереност", казва той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ