Събудете гения в себе си!

Събудете гения в себе си!

Събудете гения в себе си!

Според проучвания, когато става въпрос за оценка на собствените ни умения, мнозина сред нас вярват, че са по-добри от средното ниво на своите съмишленици. Парадоксално обаче, дълбоко в себе си ние не вярваме, че притежаваме някакви уникални и изключителни качества. Не е лесно човек да види собственото си величие.

Когато работя с клиенти или изнасям лекции, почти винаги получавам една и съща реакция, когато изразя убеждението си, че всеки има скрита суперсила, която наричам „гений”: Реакцията е: „Аз нямам гений.”

Важно е обаче да знаете какво имам предвид под „гений”. Не казвам, че всички имаме коефициент на интелигентност колкото този на Айнщайн. По мои наблюдения, всеки има уникален и мощен метод, благодарение на който мозъкът му може да си проправи път през проблемите и предизвикателствата. Някакъв характерен и изключителен подход. Проблемът е, че повечето хора не го виждат и това пречи на професионалното им развитие.

Затова ви предлагам да разгледаме 3 препятствия и начините, по които да ги преодолеете, за да откриете вътрешния си гений. Ето ги и тях. 

Проблем: Не виждаме най-силните си страни и гения си. Защо е толкова безкрайно интересно да получаваме градивна критика и да четем рецензии за представянето си? Защото не сме способни да оценяваме труда си обективно. И понеже не можем да съзрем таланта и гения си в огледалото, не смятаме, че те съществуват.

Решение: Искайте рецензии от хората, с които работите, за дейностите, с които се справяте най-добре. Помолете ги конкретно и детайлно да опишат вашия уникален подход към работата. Помолете за коментари от различни хора и търсете сходства в мненията им.

Проблем: Умовете ни имат склонност да гледат негативно на света. Позитивизмът е въпрос на избор. Мозъците ни са устроени да обръщат внимание на горчивината. Програмирани сме по този начин, за да се предпазваме от опасностите. Когато обаче зад ъгъла не ни дебне саблезъб тигър, негативната нагласа само ни пречи да даваме най-доброто от себе си.

Решение: Обръщайте внимание на негативните послания, които ви изпраща вашият мозък. Работят ли те във ваша полза? Ако ли не, запомнете, че не е задължително те да имат нещо общо с реалността и се опитвайте да ги превръщате в нещо по-положително. Вижте как това ще се отрази на представянето ви.

Проблем: Всички сме психически обременени по някакъв начин и това ни пречи да постигнем велики успехи. Всички носим някакъв товар – неизменна част от факта, че сме отгледани в среда, в която не сме избрали да отраснем. Всички сме различни, но все пак тежестта ни може да ни попречи да приемем и да се борим за величието си.

Решение: Потърсете помощ. Може да ви е трудно да преодолеете товара, който спъва развитието ви. Малцина са онези, чието бреме не им създава явни проблеми. Не е зле да потърсите човек, с чиято помощ да се разровите в предизвикателствата, пред които сте изправени, и да разберете дали навиците ви не ви вредят. Ако е така, няма нищо по-освобождаващо от това напълно да препрограмирате мозъка си, за да се превърнете в човека, който искате да бъдете.

Всеки от нас притежава частичка гений. Открийте своята и я използвайте, за да достигнете пълния си потенциал и да направите света едно по-добро място.

Лора Гарнет, стратег професионално представяне, за Inc.com    

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ