Съвети за успешен и щастлив живот от Уорън Бъфет - Част 1

Съвети за успешен и щастлив живот от Уорън Бъфет - Част 1

От над 20 години пиша бизнес статии за Fortune, Forbes, Bloomberg, Money, Fast Company, Time, The New Yorker и The Economist. Интервюирал съм безброй милиардери, легендарни инвеститори и главни изпълнителни директори на някои от най-големите компании в света. Но през всичките тези години няма личност, която да ме е вдъхновявала повече от Уорън Бъфет.

Половин век след като пое контрола над Berkshire Hathaway, Бъфет властва като най-великия инвеститор в историята. Имуществото му възлиза на над $70 милиарда. В последния доклад на Berkshire пише, че пазарната стойност на компанията е нараснала с 1 826 163% от началото на неговото лидерство – смайващ резултат.

Бъфет и брилянтният му партньор, Чарли Мънгър, са централните фигури в новата ми книга, The Great Minds of Investing, която излиза на 29-ти май и съдържа профили на 33 прочути инвеститори.

Повечето от лидерите, които съм интервюирал, говорят за Бъфет със страхопочитание. Мохниш Пабрай, например, ми обясни, че когато открил как Бъфет е променил живота си, бил вдъхновен да тръгне на 30-годишно „пътешествие”, чиято цел е да превърне $1 милион в $1 милиард, следвайки „законите на инвестирането” на Бъфет.

Ако искате да забогатеете, определено си струва да проучите този велик човек. Онова, което намирам за истински забележително у него е, че мъдростта му стига много по-далеч от бизнеса и инвестирането. Представям ви първите 5 от моите най-любими мисли на Бъфет за успешен и щастлив живот.

„Безусловната любов е нещо велико на този свят.”

В книгата ми, Бъфет говори открито за най-важната причина за своя успех – любовта и подкрепата, които е получил от баща си, Хауърд Бъфет. „Баща ми вярваше в мен,” казва Бъфет. „Онова, което получих от него, е безусловна любов, а тя е нещо велико на този свят… Независимо какво правех, той стоеше зад мен. Нямаше значение колко пари изкарвах. Той просто ми казваше: „Стреми се да даваш най-доброто от себе си във всичко, което правиш”.”

„Не работи, за да трупаш богатство.”

„Не работя, за да трупам пари. Работя, защото обичам това, което правя,” казва Бъфет. По темата за несметното си богатство и причините, поради които смята да дари по-голяма част от него на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, той добавя: „Нямам полза от него, но обществото има. Просто нещата се стекоха така, че аз съм собственик на голям бизнес, който генерира огромни печалби, когато работя усърдно.”

Бъфет никога не се е вълнувал от луксозни вещи и все още живее в скромната къщичка, която е купил за $31 500 през 1958 година. Когато бях в Омаха по повод годишната среща на Berkshire миналата година, силно впечатление ми направиха думите на Бъфет за това, колко малко влияние оказват парите върху щастието му. „Моят живот би бил по-ужасен, ако имах 6 или 8 къщи,” каза той.

Онова, което все пак Бъфет е успял да си купи с пари, е свободата да живее, както намери за добре. В книгата ми Чарли Мънгър обяснява: „Никой от нас не искаше да е подчинен в някоя строга йерархия, където висшестоящите да ни казват какво да правим и какво да мислим. Това е основната причина да спечелим толкова пари – искахме независимост.”

„Живейте живота си според вътрешно табло с резултати.”

През 2008 година, Мохниш Пабрай и Гай Спиър платиха $650 100 за благотворителен обяд с Бъфет. Спиър, мениджър на фонд за рискови инвестиции в Цюрих, разказва за срещата в книгата си, The Education of a Value Investor. Най-силно впечатление по време на 3-часовата лекция с Бъфет, му направил следният съвет: „Много е важно винаги да живеете живота си според вътрешното си табло с резултати, а не според външно такова.”

Бъфет илюстрирал идеята си, питайки: „Кое бихте предпочели – да ви смятат за най-добрия любовник в света, но вътрешно да знаете, че сте най-лошият, или да знаете, че сте най-добрият, дори когато другите ви смятат за най-лошия?”

С други думи, на Бъфет не му пука за чуждото мнение. Вместо това, той остава верен на себе си и не прави компромис с ценностите си. Би могъл да спести милиарди, премествайки дейността на компанията си на Бермудските острови, но все пак не го е сторил и няма такива намерения. Като инвеститор, Бъфет мисли самостоятелно и инвестира най-агресивно, когато другите се страхуват. Независимият му дух се е пропил във всяка част от живота му – дори в диетата, която включва предимно бургери и черешова кола.

„Обграждайте се с хора, които са по-добри от вас.”

Още един запомнящ се съвет, който Бъфет е споделил с Пабрай и Спиър, е следният: „Движете с хора, които са по-добри от вас, и няма да имате друг избор, освен да се усъвършенствате.” През годините, Бъфет е говорил много за това, как се влияем – както положително, така и отрицателно – от обкръжението си. В чудесно интервю с Джилиън Зоуи Сегал, автор на Getting There, той предупреждава: „Ако се обграждате с личности, които се държат по-лошо от вас, те не след дълго ще ви завлекат надолу.”

Великият инвеститор неведнъж е говорил колко важно е да избираме правилните идоли. Ето какъв съвет е давал по време на лекции пред студенти: „Изберете човека от класа, на когото най-много се възхищавате и напишете на лист хартия причините за избора си. Няма нищо по-просто от това, да се опитате да разберете какво предизвиква уважението ви, а след това да разберете, че човекът, на когото наистина бихте искали да се възхищавате, сте самите вие. Единственият начин да постигнете това е, като придобиете качествата, които уважавате у околните.”

Идолите на Бъфет са неговият баща и Бен Греъм – негов преподавател в Columbia University, а по-късно и ментор. Прочутият бизнесмен обяснява, че най-доброто нещо, което е правил, е да избере правилните герои.

„Трябва да браните контрола над времето си.”

По време на благотворителния обяд, Бъфет показал на Пабрай и Спиър своя дневник – той бил почти празен. Затова пък, обяснил им той, приятелят му Бил Гейтс много прецизно управлява календара си, който съдържа маниакално детайлни бележки като „6:47 – душ” и „6:57 – бръснене”. Графикът на Бъфет е блажено ненатоварен, което му позволява да прекарва колкото време иска в четене и мислене, далеч от разсейващи фактори.

Инвеститорът е приветлив човек, но не се страхува да каже „не” на по-голяма част от хората, които се опитват да привлекат вниманието му. Все още пазя отказа, който ми прати по пощата през 2001 година, когато го помолих за интервю относно Греъм. Ето какво ми отговори: „Благодаря за поканата, но се налага да откажа. Говорил съм за Бен многократно, така че почитта ми към него е всеизвестна. В допълнение ще кажа, че за всяко интервю, което приема, получавам още 20 покани. Това е геометрична прогресия, която нямам намерение да подхранвам.”

Както беше казал веднъж: „Трябва внимателно да контролирате времето си, а това е невъзможно, ако не казвате „не”. Не можете да позволявате на другите да определят действията ви.” Или както ми обясни Пабрай, „Уорън изхвърля голямо количество боклук”.

Уилям Грийн, писател и редактор, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ