9 признака, че сте в лоша компания

9 признака, че сте в лоша компания

Хората, с които се обграждаме, влияят силно на личностното ни развитие. Понякога късметът контролира кой влиза в живота ни, но ние сами избираме кой да остане, кого да преследваме и кого да пуснем да си отиде.

В крайна сметка, трябва да се обграждаме с личности, които ни правят по-добри, и да избягваме онези, които ни влияят негативно. Предлагаме ви няколко предупредителни сигнала, че се намирате в неподходяща компания.

1. Намират време за вас само когато им е удобно

Очевидно е, но всяка връзка, лишена от редовно общуване, неизбежно удря на камък, особено когато липсва отдаденост. Не си губете времето с хора, които ви търсят само когато им е удобно. Не трябва да е нужно да насилвате околните да правят място за вас в живота си. Ако са ви истински приятели, с удоволствие ще намерят такова.

Взаимоотношенията с личности, които ви пренебрегват, са лишени от лоялност. Никога не се молете за внимание. Знайте себестойността си и продължавайте напред, ако е необходимо.

2. Използват миналото ви срещу вас

Някои хора отказват да приемат, че вече не сте човекът, който се били – че сте допускали грешки, от които сте се поучили и които се преодолели. Подобни „другари” вероятно не могат да понесат факта, че се развивате и продължавате с живота си, и се мъчат да ви дърпат назад към миналото, за да ви настигнат. Не им помагайте, обръщайки внимание на негативното им поведение..

Да живеете в непроменимото минало е безсмислена загуба на енергия, която не ви помага да направите утрешния ден по-добър. Ако някой постоянно ви съди за изминалите грешки и провали, може да се наложи да прекратите взаимоотношенията си с него.

3. Чувствате се в капан

В здравословните връзки всички врати и прозорци са широко отворени, влиза достатъчно въздух и никой не се чувства като в клопка. Взаимоотношенията процъфтяват в такива условия. Хората могат да „влизат” и „излизат”, когато преценят, но избират да останат, защото се чувстват добре.

Ако искате да сте част от нечий живот, няма врата или прозорец, които да могат да ви прогонят. Ако обаче някой ги затвори в стремежа си да ви задържи във връзка, от която не искате да бъдете част, време е да намерите силите да разбиете вратата.

4. Не вярват в мечтите и способностите ви

Ако позволявате на околните да определят вашите цели и възможности, вие им давате властта да ви дърпат назад. Онова, което сте способни да постигнете, не е резултат от чуждата представа за вашите умения, а от начина, по който изразходвате времето и енергията си.

Хората непрекъснато ще ви замерят с предположения си за това, какво е по силите ви и какво не. Погледнете отвъд тези предположения и се свържете със собствената си представа за добър живот. Животът е пътешествие без крайна цел, а постиженията ви са плод на вашите труд и очаквания.

Не се вълнувайте от чуждото мнение. Живейте своята истина. Единствените хора, които ще ви се ядосат, че постъпвате така, са онези, които искат да живеете в лъжа.

5. Лъгали са ви повече от веднъж

Любовта е действие, а не просто чувство на страст и романтика между двама влюбени; тя е поведение между приятели и близки. Човек, който ви излъже, демонстрира неуважение към вас и взаимоотношенията ви.

Ако държите в живота си патологичен лъжец, на когото давате нови и нови възможности да докаже надеждността си, помежду ви има много общо – не само той ви лъже, вие също лъжете себе си.   

В крайна сметка, хората, които премълчават истината и ви казват само онова, което искате да чуете, действат в свой интерес, а не във ваш. Недейте да ги търпите!

6. Негативното им отношение ви идва в повече

Песимистите в живота ви се държат негативно само към вас, а и към всички, с които общуват. Думите и действията им са отражение на тяхната собствена реалност и на вътрешните им проблеми. Дори когато ви кажат нещо, което изглежда лично – например директна обида – то вероятно няма нищо общо със самите вас.

Запомнете това, защото не бива да се възмущавате или засягате от поведението им. Може да нямате контрол върху това, което правят и говорят, но имате избор дали да им позволявате да се отнасят с вас така. Само вие можете да попречите на отровата им да проникне в сърцето и ума ви. Ако усетите, че някоя негативна личност започва да ви влияе лошо, отдръпнете се и си поемете въздух.

Хубавите неща ще започнат да ви се случват, когато се отървете от песимистите. Това не значи, че ги мразите, а че уважавате себе си.

7. Завиждат ви

Известно количество завист е напълно нормално, но когато тя обхване всичко, което имате, много вероятно е човекът, който я таи, да иска да ви го отнеме.

Прекомерната завист не значи, че някой ви се възхищава, а че мрази себе си. Ако можете, опитайте се да му помогнете да се изправи, но внимавайте да не ви завлече надолу. Често любовта и обещанията далеч не са достатъчни, за да накарате завистника да се почувства по-добре в кожата си. Той сам трябва да залепи счупените си парченца. В крайна сметка, щастието е въпрос на душевно състояние.

8. Мотивират ви да съдите и да мразите

Да си кажем истината – никой не превъзхожда останалите. Няма раса, религия, цвят или форма, която да е по-висшестояща.

Ако съдите хората според цвета на кожата им, ръста им или външната им красота, ще изпуснете истински важните подробности за същността им. Изумително е колко много можете да научите за и от хората, с които се срещате, ако подминете факта, че се обличат и живеят различно от вас.

Личностите, които ви мотивират да съдите и да мразите околните, са възможно най-лошата компания. Стойте далеч от тях на всяка цена.

9. Искат да се промените

Прекарвайте времето си с хора, които ви виждат такива, каквито сте, а не такива, за каквито им се иска да ви смятат. Прекарвайте дори повече време с онези, които ви познават и все пак ви обичат и уважават.

Ако някой очаква от вас да бъдете другиго, направете крачка назад. По-разумно е да се отървете от тези взаимоотношения, отколкото да се държите според чуждите очаквания и в един момент да загубите себе си. По-лесно е да излекувате разбитото си сърце и да срещнете някой друг, отколкото да залепите парченцата на разбитата си същност. По-лесно е да запълните празнината в живота си, на чието място е стоял любим човек, отколкото да запълните пропастта между миналото и настоящото си „аз”.

Източник: MarcAndAngel.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ